Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Medewerkers Shafiq claimen duidelijke voorsprong

Home

Redactie

De Egyptische presidentskandidaat Ahhem Shafiq wuift naar zijn aanhangers. © ap
Update

De campagnemedewerkers van de Egyptische presidentskandidaat Ahmed Shafiq hebben vandaag gezegd dat Shafiq bij het tellen van de stemmen duidelijk voor ligt op zijn rivaal Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap. Die claimde gisteren al de verkiezingen te hebben gewonnen. Partijen mogen waarnemers sturen om toe te zien op het tellen van de stemmen.

Het officiële verkiezingscomité in Egypte zegt echter nog geen uitsluitsel te kunnen geven omdat nog niet alle stemmen geteld zijn. Pas aanstaande donderdag zegt het comité de definitieve winnaar van de presidentsverkiezingen aan te kunnen wijzen. Dat meldde een medewerker van het comité vandaag aan persbureau Reuters.

'Wij hebben niets te maken met de uitslagen die momenteel de ronde doen', zei rechter Maher el-Beheiry tegen Reuters. Volgens de rechter wacht het comité op de resultaten van sommige stembureaus waar het tellen nog in volle gang zou zijn. Pas als alle stemmen binnen zijn, doet het comité uitspraak over de winnaar.

Gisteren was de laatste ronde van de presidentsverkiezingen. Shafiq wordt gezien als de kandidaat van de militaire junta die Egypte regeert. Die heeft vandaag beklemtoond de macht deze maand over te dragen aan de president. Het wordt volgens een lid van de junta, generaal Mohammed al-Assar, 'een heel grote ceremonie'.

Tweestrijd
De verkiezingen in Egypte zijn uitgelopen op een tweestrijd tussen de islamisten van onder meer de MB en het establishment van de militairen. Aanhangers van de Moslim Broeders vierden vandaag al feest in Caïro om de overwinning van Mursi te vieren. Hij zou 52 procent van de stemmen hebben behaald volgens zijn aanhangers.

De president wordt volgens de junta eind deze maand geïnaugureerd. Dat moet eigenlijk in het parlement gebeuren, maar dat is afgelopen donderdag door de constitutionele raad onwettig verklaard en door de militaire junta ontbonden.

Parlementariërs die vandaag het parlementsgebouw binnen wilden gaan, werden tegengehouden door de bewaking. De broederschap accepteert de ontbinding van de volksvertegenwoordiging niet.

De nieuwe president zou de eed afleggen voor het hooggerechtshof. Zijn macht is onduidelijk omdat er nog steeds geen nieuwe grondwet is opgesteld. Volgens de junta krijgt hij straks alle macht die hem toekomt.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie