Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

ME-patiënten vragen erkenning en betere behandeling

Home

Redactie

Exterieur van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. © anp

Erken de ziekte ME en zorg ervoor dat de diagnose en behandeling ervan volgens internationale standaarden worden gedaan. Dat staat in een petitie die 54.000 mensen hebben ondertekend en die morgen in Den Haag wordt aangeboden aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Er zijn voldoende handtekeningen verzameld om het onderwerp door middel van een burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer te zetten.

Volgens de ondertekenaars laten de diagnostiek en behandeling van de ziekte Myalgische Encefalomyelitis nog te wensen over. Nu wordt ME nog gezien als een psychosomatische aandoening. Dat wil zeggen dat fysieke klachten veroorzaakt worden door psychische problemen. Volgens Groep ME-Den Haag, initiatiefnemer van de petitie, is het een biomedische neuro-immuunziekte en moet ze ook als zodanig worden erkend.

De ondertekenaars vragen verder dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de ziekte en dat er meer aandacht voor komt in de opleiding en bijscholingen van artsen.

Mensen met ME kampen met uiteenlopende klachten waaronder ernstige vermoeidheid, uitputting, spierpijn, concentratiemoeilijkheden, krachtverlies, hoofdpijn en verwardheid.

Deel dit artikel