Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

MBO-raad wil werkloze twintigers aan een baan helpen

Home

Petra Vissers

Ton Heerts, voorzitter van de MBO-raad © ANP

De MBO-raad maakt zich zorgen over een grote groep werkloze twintigers die geen of weinig kans heeft op een baan. 

Het middelbaar beroepsonderwijs wil hen, samen met de koepel van particuliere opleiders NRTO, met een ‘perspectiefjaar’ helpen aan een opleiding en een inkomen. “We moeten voorkomen dat er een nieuw bestand ontstaat van mensen die permanent afhankelijk zijn van de bijstand”, waarschuwt voorzitter Ton Heerts van de MBO-raad.

Lees verder na de advertentie
Als niet wordt ingegrepen ontstaat een verloren generatie

Als niet wordt ingegrepen, ontstaat een verloren generatie, vreest hij. Grofweg 138.000 jongeren tussen de 23 en 27 jaar dreigen buiten de boot te vallen, becijferden onderzoeksbureaus KBA Nijmegen en Selle van der Woude. Ze hebben geen inkomen en volgen geen scholing. Beleid voor schoolverlaters richt zich vaak op jongeren onder de 23 en pas vanaf 27 jaar hebben werklozen recht op bijstand.

Geen startkwalificatie

Zo’n 64.000 van deze twintigers hebben geen startkwalificatie: een beroepsopleiding op mbo2-niveau of een havo of vwo-diploma. “Dat zijn jongeren die alles wel wilden, behalve naar school gaan”, zegt Heerts. “Ze hebben bijvoorbeeld een paar jaar gewerkt in de horeca maar zijn ontslagen toen ze 23 werden.” Vanaf dat moment hebben jongeren recht op het volledig minimumloon, in plaats van het minimumjeugdloon.

Dan is er nog een groep die wel een diploma heeft maar werkloos is geraakt, bijvoorbeeld door de economische crisis. De derde groep bestaat uit jongeren die voorheen terecht konden in een sociale werkplaats. Sinds die zijn afgeschaft moeten ze met subsidies aan het werk in bedrijven en organisaties maar dat lukt lang niet altijd.

Trainingen

In het ‘perspectiefjaar’ willen mbo-instellingen en particuliere opleiders de groep werkloze jongeren met trainingen of scholing begeleiden naar een baan. Dat hoeft niet per se in een jaar. “Voor sommige jongeren zal een half jaar genoeg zijn, bij andere kost het misschien vijf jaar”, zegt Heerts.

Voor sommige jongeren zal een half jaar genoeg zijn, bij andere kost het misschien vijf jaar

Daarvoor zijn wethouders, werkgevers en het nieuwe kabinet nodig. De MBO-raad schat dat de begeleiding per jongere zo’n 8.000 euro zal kosten. Veel minder dan een uitkering van 20.000 euro, benadrukt Heerts.

De komende weken gaan de MBO-raad en de NRTO de boer op met hun idee. Ze willen goede voorbeelden verzamelen en bekijken welke regels of financiële drempels de start van een perspectiefjaar nog in de weg zitten. De uitkomsten van die zoektocht overhandigen de koepelorganisaties aan een nieuw kabinet. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Als niet wordt ingegrepen ontstaat een verloren generatie

Voor sommige jongeren zal een half jaar genoeg zijn, bij andere kost het misschien vijf jaar