Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Maximale boete voor oprichters Greenchoice

Home

DORIEN PELS

NMA: Twee ex-directeuren moeten elk 450.000 euro betalen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt twee ex-directeuren Michiel Rexwinkel en John Appeldoorn van Greenchoice ieder een boete op van 450.000 euro, de maximale wettelijk toegestane geldstraf voor leidinggevenden die de Energiewet overtreden. De bedragen komen bovenop de recordboete van 7,2 miljoen die NMa Greenchoice als bedrijf vorig jaar al oplegde. Ook die boete raakte de twee persoonlijk omdat ze tevens grootaandeelhouder zijn.

De Rotterdamse leverancier van groene energie stuurde klanten die overstapten naar een andere energieleverancier geen eindafrekening als zij nog geld tegoed hadden. Greenchoice hield zeker 9 miljoen euro achter, stelt de NMa. Alleen klanten die erover belden, kregen hun geld.

De NMa tilt hier zwaar aan: voor een vrije energiemarkt moeten mensen ongestraft over kunnen stappen. Extra kwalijk vindt de waakhond het dat de directeuren er als eigenaren zelf van profiteerden. Greenchoice heeft inmiddels alle klanten hun geld teruggegeven. Het bedrijf had in 2010 een jaaromzet van 355 miljoen euro, en zo'n 300.000 klanten.

De derde oprichter en aandeelhouder van Greenchoice, Rob van Rees, krijgt geen boete opgelegd. Uit het onderzoek van de NMa blijkt dat Van Rees tevergeefs probeerde de praktijken aan te kaarten bij zijn twee collega's. Toen dat niet lukte trok hij zich in 2010 terug uit het bedrijf.

De drie oprichters - vrienden die in 2001 begonnen op een zolderkamer - hebben zo'n 70 procent van de aandelen in handen, 30 procent is sinds 2007 van energiebedrijf Eneco. Na de megaboete stapte de grootaandeelhouder naar de rechter, ondermeer omdat hij te laat zou zijn geïnformeerd door Greenchoice over de bevindingen van de NMa.

De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam geeft Eneco daarin gelijk en gelast verder onderzoek - niet om het NMa-onderzoek nog eens over te doen, stelde de rechter, wel om na te gaan 'welke personen de hoofdverantwoordelijken waren voor de in het NMa-rapport geconstateerde malversaties met eindafrekeningen." In afwachting van de bevindingen is het 70 procentsbelang tijdelijk weggehaald bij het drietal en ondergebracht bij een door de rechter aangewezen tijdelijk beheerder. Uit het verslag van de Ondernemingskamer blijkt dat de directies van Greenchoice en Eneco al langer ruzieden. De kosten voor het onderzoek mogen maximaal 50.000 euro bedragen; Greenchoice moet betalen. Eneco geeft huisaccountant Deloitte de opdracht.

Bij Greenchoice zit nu een nieuwe directie. Die laat weten in overleg met de NMa 'te doen waar we goed in zijn: duurzame energie leveren'.

Deel dit artikel