Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Max Kiewiet droomt ervan met zijn zoon te gaan jagen

Home

Noor Hellmann

Max Kiewiet met zijn honden op Ameland. © Reyer Boxem
Ik heb een droom

“Ik zeg weleens tegen mijn vrouw: het wordt hier steeds drukker, zullen we verhuizen naar Alaska? Waar ik van droom, overdag en ook ’s nachts, is off-grid leven: vissen, jagen, zelfvoorzienend zijn. 

Daarvoor hoef je niet per se naar de bossen van Alaska, hier op Ameland kan het ook. In mijn dromen zie ik hoe ik met mijn gezin in een hutje zit, in de duinen op het Oerd en zelfredzaam ben in de natuur.

Lees verder na de advertentie

Ik ben het liefst altijd bezig buiten: zwerven door de natuur en ervan leven. In de zomer zijn er veel toeristen en werk ik in een slagerij. Pas daarna, als het rustiger wordt, voel ik me weer echt een Amelander. Ik kijk altijd erg uit naar de herfst als hier de jacht opengaat en we weer het strand op mogen rijden om te vissen. Het is voor mij de mooiste tijd van het jaar.

Ik was een druk kind, maar ik kwam tot rust als ik met mijn ooms en mijn vader wild ging kamperen

Ik was een druk kind, maar ik kwam tot rust als ik met mijn ooms en mijn vader wild ging kamperen in de duinen om te vissen, eieren te zoeken en reeën te tellen. ’s Avonds in de tent droomde ik van een leven buiten. Toen ik een jaar of 11, 12 was, mochten een vriendje en ik mee met een jager uit het dorp. Direct wist ik: dat wil ik later ook worden. Het vergt veel kennis en toewijding: een jachtakte krijg je niet zomaar. En je hebt toestemming nodig om ergens te jagen. 

Gewoon brokken

Het duingebied waar ik jaag, is eigenlijk mijn achtertuin, zo noem ik dat. Ik jaag ook weleens op het vasteland, in Duitsland en Polen bijvoorbeeld. Dat is een andere wereld. In Polen loop je de hele dag, berg op berg af. Daar zitten zwijnen, edelherten, reeën, moeflons. Hier op het eiland jaag ik op klein wild.

Mijn honden doen het werk. Als ik nu mijn geweer zou pakken staan ze meteen klaar, dolenthousiast. Zij zijn mijn ogen, mijn alles. Jagen is een samenspel tussen de honden en mij. We letten goed op elkaar: ik hoef ze niet te roepen, ze komen uit zichzelf en zodra ze een iets andere beweging maken, weet ik dat ik alert moet zijn. Als zij een konijn uit de dekking jagen, kan ik schieten en dan apporteren ze, prachtig is dat. Nee, we delen de buit niet. Ik eet mijn geschoten wild zelf of verwerk het in de slagerij. De honden krijgen gewoon hun brokken.

Jagen betekent niet lukraak schieten, je kiest je wild zorgvuldig. Natuurlijk heb je niet altijd buit, maar dan heb ik altijd nog mijn lekkere loopje met de honden. Ik zie van alles: vogels, bijen, vlinders, en voel me vrij.

Mijn zoontje is nu een jaar. Als ik ga vissen kan hij mee in de draagzak. Ik droom ervan dat hij later ook meegaat om te jagen.”

Max Kiewiet (27) is jager, visser en slager. Het jachtseizoen op Ameland duurt tot 31 januari.

Lees alle eerdere afleveringen van ‘Ik heb een droom’ hier terug.

Deel dit artikel

Ik was een druk kind, maar ik kwam tot rust als ik met mijn ooms en mijn vader wild ging kamperen