Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Massamoord op moslims in Nigeria

Home

Van onze redactie buitenland

AMSTERDAM – Duizenden moslims zijn de stad Yelwa ontvlucht na dagenlange aanvallen door met kapmessen en geweren gewapende christelijke milities. Zondag en dinsdag zijn daarbij een paar honderd inwoners gedood.

Het is moeilijk vast te stellen hoeveel mensen precies gedood zijn. De autoriteiten geven standaard geen bevestiging van dit soort moordpartijen om wraakacties te voorkomen. De politie houdt het nog steeds op 67 doden, zoals eerder deze week ook al werd gemeld. Een verslaggever van persbureau zag een massagraf bij een moskee waarin 280 lichamen zouden liggen. Honderden mensen worden nog behandeld voor schot-en kogelwonden.

,,Sommigen schoten, anderen brandden huizen af, terwijl weer anderen plunderden”, zei chauffeur Abdullahi Bala, die in zijn rug werd geschoten. Bala zei dat de 'honderden aanvallers' met elkaar communiceerden via mobiele telefoons. Inmiddels heeft de regering extra agenten naar Yelwa gestuurd en lijkt de rust weergekeerd.

In februari hadden moslimaanvallers in Yelwas bijna 100 christenenvermoord, van wie 48 in een kerk. Yelwa is een van de grotere steden in Plateaustaat, een centraal gelegen deelstaat in Nigeria. De noordelijke staten van Nigeria zijn een aantal jaren geleden tot de sjaria, de islamitische wetgeving overgegaan. In het zuiden wonen vooral christenen. Plateaustaat ligt op de grens van die gebieden.

Sinds een politieke strijd in de (deel)hoofdstad Jos in 2001 uitliep op een religieuze strijd waarbij binnen één week duizend doden vielen, is er een vicieuze cirkel van geweld ontstaan dat soms etnisch, soms religieus gekleurd is. Hierdoor zijn er ook steeds meer gesegregeerde wijken en dorpen ontstaan. Bovendien zijn er meer dan genoeg werkloze, amper opgeleide jongeren die voor een habbekrats door zakenlui en politici zijn op te stoken om voor hun belangen geweld te plegen. Sinds het eind van de lange militaire dictatuur in 1999 zijn er zo al meer dan 10 000 doden gevallen.

Op de achtergrond speelt ook altijd de strijd om schaarse bronnen in het arme en overbevolkte Nigeria met zijn 125 miljoen inwoners. Zo zijn de christelijke Tarok-aanvallers vooral landbouwers, terwijl de aangevallen Hausa islamitische veehouders zijn.

Deel dit artikel