Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Massale evacuaties wegens orkanen op de Filippijnen en in de VS

Home

Redactie

Florence in North-Carolina... © EPA

Twee orkanen ontregelen het openbare leven: Florence in de Verenigde Staten en Mangkhut op de Filippijnen.

Dichtgetimmerd en verlaten, zo zien veel huizen in North en South Carolina eruit. Als mensen niet vertrekken, is dat op eigen risico, waarschuwden ambtenaren van de Amerikaanse staten de afgelopen dagen. Reddingsteams zullen niet uitrukken bij windsnelheden boven de 80 kilometer per uur. 

Lees verder na de advertentie
© Brechtje Rood

De autoriteiten hebben bijna twee miljoen inwoners gesommeerd om kustgebieden te verlaten. Orkaan Florence zwakte donderdag weliswaar af, maar er wordt nog steeds rekening gehouden met zware regenval en overstromingen. Donderdagavond was al sprake van grootschalige stroomuitval. Gevreesd wordt dat dit weekend tot wel drie miljoen huishoudens zonder stroom zitten.

... en Mangkhut in de Filippijnen. © EPA

Ook op de Filippijnen zijn veel mensen uit de kustgebieden geëvacueerd vanwege de naderende orkaan Mangkhut. Die bereikt vermoedelijk zaterdag Luzon, het grootste eiland, dat nu ook al kampt met overstromingen vanwege de moessoenregens. “Er vindt een preventieve evacuatie plaats”, zei de gouverneur van de noordelijke provincie Cagayan. Daar zijn scholen gesloten en worden hulpdiensten, leger en kustwacht gemobiliseerd. 

De storm, die lokaal Ompong wordt genoemd, heeft een doorsnede van zo’n 900 kilometer. Er zijn windsnelheden gemeten van 200 kilometer per uur. De gouverneur van Batanes, dat bestaat uit een serie eilanden, vreest voor het welzijn van duizenden gezinnen. Veel huizen zijn van lichte materialen gemaakt. Het Filippijnse Rode Kruis zegt dat zo’n 10 miljoen mensen in het gevarengebied leven.

Lees ook:

Sint-Maarten is nog steeds een zwaar verwond eiland

Orkaan Irma vernielde op 6 september 2017 een groot deel van het Caribische Sint-Maarten. Vooral de eenvoudige behuizing met golfplaten daken ging de lucht in, maar ook de toeristische infrastructuur kreeg raken klappen. Hoe vordert de wederopbouw?

Deel dit artikel