Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Martin zou ook hier terechtkunnen

Home

Van onze redactie religie & filosofie

Een non zingt samen met andere demonstranten bij een protest tegen de komst van Michelle Martin. © afp

Of zij opvang zouden bieden aan een medeplichtige van moord? Nederlandse religieuzen staan in dubio. "In principe staat hier de deur open", zegt abt Daniel Hombergen van de abdij Maria-Toevlucht in Zundert. Hij steunt dan ook de opvang van Michelle Martin in een Belgisch klooster.

De zusters clarissen in Malonne verklaarden zich onlangs bereid onderdak te bieden aan de ex-vrouw en medeplichtige van moordenaar en verkrachter Marc Dutroux. De zusters trotseren daarmee de publieke opinie, die zich tegen hen keert. Het klooster kreeg deze week politiebewaking. Abt Hombergen uit Zundert zegt: "Het is niet evangelisch om de poort te sluiten, alleen vanwege morele overwegingen."

Andere kloosters in Nederland antwoorden met aarzelingen op de vraag of zij bereid zouden zijn iemand als Martin op te vangen. De publieke opinie is een factor om rekening mee te houden, vindt abdis Martha Verstraeten van Onze Lieve Vrouwe abdij in Oosterhout. "Onze zusters moeten tegen een eventuele publieke veroordeling kunnen, en dat kan niet elke gemeenschap."

De zusters clarissen in Malonne zeggen dat zij handelen vanuit hun 'christelijke plicht'. Maar, vindt abdis Verstraeten uit Oosterhout, er is een verschil tussen plicht en praktijk. "Als hier tien vluchtelingen staan, zou het heel christelijk zijn die op te vangen, maar dat kunnen wij niet."

Behalve tot een gevangenisstraf van dertig jaar werd Michelle Martin veroordeeld tot het betalen van 179.000 euro aan de nabestaanden van de slachtoffers. De vader van een van hen stuurde donderdag een deurwaarder naar het klooster in Malonne om beslag te laten leggen op bezittingen die Martin daar al heeft ondergebracht. Die blijken echter vrijwel niets waard.

Martin zou de erfenis van haar moeder in het klooster hebben ondergebracht. De deurwaarder nam wat in beslag, maar niets van waarde. De vader van het slachtoffer stelde dat zijn actie vooral symbolisch was bedoeld, als protest tegen de opvang van Martin in het klooster.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie