Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Martelzaak achtervolgt Exxon

Home

Van onze redactie buitenland

Het Amerikaanse Exxon Mobil mag volgens de rechter worden vervolgd voor betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in Indonesië.

De oliegigant liet gisteren weten in beroep te gaan tegen het vonnis van een Amerikaanse rechtbank. Die bepaalde vorige week dat dorpelingen in de Indonesische provincie Atjeh het recht hebben het bedrijf aan te klagen voor mensenrechtenschendingen als moord, marteling, seksueel geweld en ontvoering.

Het gaat om misdaden die zouden zijn gepleegd door Indonesische militairen op een terrein van het Indonesische staatsenergiebedrijf Pertamina. Exxon Mobil exploiteert namens Pertamina een gasveld en een pijpleiding in Noord-Atjeh. De militairen waren door Exxon Mobil ingehuurd voor de bewaking. Medewerkers van het bedrijf hebben al eerder gezegd dat er zeker 3000 soldaten zijn ingehuurd, ten tijde van de jarenlange oorlog tegen de rebellenbeweging Gam die vorig jaar eindigde in een bestand.

De kwestie begon in 2001 toen het Amerikaanse Internationale Arbeidsrechten Fonds (ILRF) een rechtszaak aanspande namens elf dorpelingen in Atjeh die zelf gemarteld zouden zijn of optraden namens familieleden die dit was overkomen. Zij beschuldigen Exxon Mobil ervan te hebben toegelaten dat zijn terrein werd gebruikt voor misdaden.

De zaak strandde echter in 2002 toen het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken stelde dat de zaak “een nadelig effect zou kunnen hebben op belangen van de VS“.

Toen de rechter de zaak vorige week heropende waarschuwde Exxon Mobil dat de uitspraak een precedent kan scheppen, omdat buitenlandse ondernemingen 'indirect aansprakelijk' worden gesteld voor daden van de autoriteiten in het gastland. Juristen van het ILRF zeiden daarentegen dat het belangrijk is dat nu een voorbeeld is gesteld. De uitspraak maakt het mogelijk Exxon-Mobil te dwingen documenten over de betaling van de ingehuurde soldaten over te dragen.

Exxon Mobil is niet het enige Amerikaanse bedrijf dat de afgelopen tijd in problemen is geraakt in Indonesië. Vorige maand moest Freeport-McMoRan zijn goud- en kopermijn in de provincie Papua tijdelijk sluiten vanwege blokkades van arme Papoea's. En het mijnbedrijf Newmont betaalde onlangs een schikking van 25 miljoen euro aan Indonesië voor de ernstige vervuiling van een baai in Sulawesi.

Deel dit artikel