Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Marlayne ook bij veiligheidsagenten favoriet

Home

Inez Polak

IJsland, Engeland en Nederland zijn (in die volgorde) de favorieten voor het Eurovisie Songfestival, dat zaterdag in Jeruzalem wordt gehouden. Het grootste probleem van de deelnemers is intussen de hittegolf. Vooral de IJslandse deelneemster Selma Björnsdóttir wist niet wat haar overkwam. In haar land sneeuwde het nog toen ze vertrok. In Jeruzalem was het bij aankomst veertig graden in de schaduw. Vooral bij de repetities maakten de vele lampen het helemaal ondraaglijk.

De voorbereidingen lijken op rolletjes te lopen. Verleden jaar dreigden Joodse orthodoxe kringen nog dat zij alles zouden doen om dit 'verderfelijke' songfestival te weren. Hun woede gold in eerste instantie de Israëlische winnares, Dana International, die met haar geslachtswisseling niet bepaald de Joodse wet naleefde. Maar de Israëlische diva staat nu vrolijk op het programma voor een van de pauzenummers met het lied 'Free' van Stevie Wonder. De repetities hebben tegen de verwachting in geen protestacties opgeleverd. Wel hebben de organisatoren beloofd de sabbatrust te zullen respecteren. Op het officiële programma is dat ook zo, in de praktijk lijkt het onvermijdelijk dat zaterdag voor de 'grootste voorstelling in de stad' de deelnemers nog even willen oefenen.

Intussen 'doen' de 23 delegaties de stad, ook al niet tot genoegen van de orthodoxen die zichtbaar moeite hebben met de spaarzame kleding van sommige sterren. Marlayne bezocht gisteren de oude stad van Jeruzalem. Zij is trouwens verreweg de favoriet bij de vele veiligheidsagenten die het grote congrescentrum bewaken, en niet zozeer vanwege haar zangkunst.

Het Eurovisie Songfestival zal zaterdag naar dertig landen worden uitgezonden. Israël heeft voor de gelegenheid 41 ton aan elektrische apparatuur uit Duitsland laten overkomen. Als decor is gekozen voor een zon en gouden planeten die hun lichtstralen verspreiden uit een enorm hemelgewelf. Het moet de komst van het nieuwe millennium symboliseren. Plaats voor het traditionele orkest is er op het relatief kleine podium niet meer. De meeste Israëliërs zien het evenement als een welkome afleiding na alle politieke spanningen van de afgelopen maanden. Israëlische politici zouden zelfs hebben zitten leuren om een van de schaarse kaartjes te bemachtigen.

Deel dit artikel