Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mariska Órban stopt als hoofdredacteur Katholiek Nieuwsblad

Home

Robin de Wever

Hoofdredacteur Mariska Órban-de Haas. Fragment uit een uitzending van Pauw en Witteman. © VARA

Mariska Órban-de Haas is niet langer hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Ze wil meer tijd doorbrengen met haar kinderen en gaat volgend jaar aan de slag als deeltijdredacteur.

Dat bevestigt de nieuwe hoofdredacteur, Henk Rijkers, tegenover het Nederlands Dagblad. Rijkers nam Órbans taken in november al op zich toen ze vanwege een doodsbedreiging moest onderduiken. Sindsdien is ze niet meer op het toneel verschenen: ze stopte met twitteren en was niet langer beschikbaar als talkshowgast. De afgelopen maanden was ze met zwangerschapsverlof. Inmiddels is ze bevallen van haar vierde kind.

Koelman deed zich in column voor als Órban
De doodsbedreiging volgde op een column van Luuk Koelman in Metro. Koelman deed zich voor als Órban en schreef een fictieve open brief aan de ouders van Tim Ribberink, de jongen die landelijk in het nieuws kwam omdat hij zelfmoord had gepleegd. Hij zou ernstig zijn gepest.

Koelman parodieerde in zijn column de brief die De Haas in 2010 stuurde aan Jeanine Hennis Plasschaert. Daarin kritiseerde ze de VVD-politica vanwege het abortusbeleid van haar partij. Het onderwerp had voor Plasschaert een persoonlijk tintje: ze had zelf een miskraam gehad. De Haas bood later haar excuses aan voor de brief.

Het Katholiek Nieuwsblad (geschatte oplage: 9000) brengt wekelijks nieuws en achtergronden vanuit een conservatief katholiek perspectief. Rijkers vertelt aan het Nederlands Dagblad dat hij meer jonge lezers aan het blad wil gaan binden.

Deel dit artikel