Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mariniersmuseum: symbool van band met Rotterdam

Home

Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Pal naast het Witte Huis, waar de mariniers in mei 1940 bij de Maasbruggen tegen de Duitsers vochten, heeft het Korps Mariniers zijn nieuwe museum gekregen. Prins Bernhard knipte gistermiddag bij de opening een lint door nadat twee mariniers, die als acrobaten van de voorgevel daalden, hem een forse schaar overhandigden.

Het museum is ondergebracht in de vier historische panden aan de Wijnhaven, 18e-eeuwse koopmanshuizen die steen voor steen werden herbouwd na de afbraak voor de spoortunnel. Al sinds Nederland een marine heeft, is het korps, dat morgen 330 jaar bestaat, verbonden met Rotterdam waar het hoofdkwartier en de Van Ghentkazerne zijn gevestigd.

Daar ligt bij de Admiraliteit van de Maze, de bakermat van het in 1665 opgerichte korps zeesoldaten.

In 1938 werd begonnen met de aanleg van een collectie historische voorwerpen, maar die werd verwoest bij het bombardement van de marinierskazerne in 1940. In 1980 kwam er eindelijk een museum in het Hulstkampgebouw. Het gisteren geopende moderne alternatief, symbolisch voor de innige band met de Rotterdammers, is tot stand gekomen door giften van Rotterdamse instellingen, bedrijven en burgers. De Stichting Rotterdam en de Mariniers bracht in 1993 ongeveer 1,3 miljoen gulden bijeen. Vrijwilligers hebben geholpen bij de opbouw van het interieur, doen dienst als suppoost en hebben een kinderhoek ingericht.

Thema van de openingstentoonstelling is 'Rotterdam en de mariniers'. Dit is ook de titel van een boekje van de journalist Bram Oosterwijk, die de lange historie van de band tussen stad en korps belicht. In drie verdiepingen, met een goede opstelling van schilderijen en maquettes, worden wapenfeiten getoond van dit bij de Koninklijke Marine horende korps.

Deel dit artikel