Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mariniers vragen 2400 stroopwafels, en krijgen die van stroopwafelbakker Roel

Home

Marco Visser

© rv

Stroopwafelbakker Roel uit Enschede kon het niet laten een gevatte reactie te plaatsen toen hij een tweet van minister van defensie Ank Bijleveld voorbij zag komen. Dat kost hem 2400 stroopwafels.

Of ze wel regenjassen hadden, schreef Roel toen hij Bijleveld zag op bezoek bij het korps mariniers in Schotland. Regenjassen wel, antwoordde het korps. “Maar geen stroopwafels. Wij herhalen: géén stroopwafels. We zijn met 2368 mariniers in totaal. Bezorgen geen probleem, afhalen lukt ons ook nog wel. Groetjes, de mariniers.”

Lees verder na de advertentie

Zo staat Roel ineens voor een enorme uitdaging. 2400 koeken bakken, dat lukt nooit met zijn rijdende kraam die voor een tuincentrum in Overdinkel staat. En het kost ook wat. Gelukkig krijgt Roel spontaan donaties van klanten. Ook bij het bakken krijgt hij hulp. Een stroopwafel-leverancier wil graag bijspringen.

Defensie heeft iets met stroopwafels. Als de mannen en vrouwen op missie gaan, of het nu naar Afghanistan of Mali is, stroopwafels ontbreken niet. Zo kunnen de Nederlanders een beetje het gevoel van thuis meenemen. De wafels vallen ook in de smaak bij de lokale bevolking zodat het een goede ijsbreker is om contact te maken.

De opmerking van Roel over de regenjassen had overigens een serieuze ondertoon. Het tekort aan materiaal bij defensie is bijna net zo spreekwoordelijk als het teveel aan regen in Schotland. Zo moesten soldaten lange tijd ‘pauw pauw’ roepen als zij schoten, om geen munitie te verspillen. Dat laatste probleem is trouwens opgelost, zoals er ook voldoende regenjassen zijn. Dat heeft het korps nodig ook, want de vooruitzichten in Schotland stemmen somber. De komende week veel bewolking en regen.

Deel dit artikel