Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Marijnissen vertrekt als SP-fractievoorzitter

Home

Cyntha van Gorp

SP-leider Jan Marijnissen treedt terug als fractievoorzitter vanwege gezondheidsredenen. "Het is nu mooi geweest", zei hij vanmiddag geëmotioneerd tijdens een persconferentie.

Hoewel Marijnissen stopt als politiek leider, blijft hij wel in de Kamer. ,,Ik denk dat mensen het me kwalijk zouden nemen als ik zou zeggen; zoek het zelf maar uit." Vanuit de Kamer zal hij de nieuwe fractieleider van advies blijven voorzien. Ook blijft Marijnissen voorlopig partijvoorzitter. Mocht de SP ooit in de regering plaatsnemen, sluit Marijnissen een ministerschap niet uit.

Wie hem als fractieleider op zal volgen, is volgens Marijnissen een vraag voor de fractie. SP-Kamerleden kunnen zich tot en met aanstaande donderdag kandidaat stellen, vrijdag kunnen de leden stemmen. „Iedereen heeft een eerlijke kans. Het is aan de 25 fractieleden om een nieuwe leider te kiezen."

Ondanks de wisselende peilingen zegt Marijnissen afscheid te nemen met 'een zeer goed gevoel'. "We hebben een nieuwe agenda, onze Kamerleden zijn goed ingewerkt en we krijgen complimenten over onze mensen."

Marijnissen legt zijn functie twee weken voor het begin van het reces neer. Op de vraag of hij overwogen heeft te wachten tot het reces, antwoordt hij beslist: „Nee, dit moment is beter. Dan kan de nieuwe fractievoorzitter zich inwerken en er helemaal staan op Prinsjesdag."

De 55-jarige Marijnissen is al sinds 1994 voorzitter van de Tweede Kamerfractie van de SP. In februari zei hij nog dat –mocht zijn achterban dat willen– hij bereid is om ook bij de volgende verkiezingen lijsttrekker namens de SP te zijn. Mits zijn gezondheid een nieuw lijsttrekkerschap toelaat, voegde hij daaraan toe. Marijnissen kampt met hartklachten en werd vorig jaar geveld door een hernia.

Lees ook:
Marijnissen belooft opvolger niet te hinderen
Twee beste kandidaten voor post Marijnissen zwijgen

Deel dit artikel