Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Maoïsten Nepal bedreigen verkiezingskandidaten

Home

(Novum/AP) - Vermoedelijk maoïstische rebellen hebben maandag een burgemeesterskandidaat in een voorstad van de Nepalese hoofdstad Kathmandu neergeschoten in zijn huis, om hun dreigementen tegen iedereen die aan de komende gemeentelijke verkiezingen meedoet kracht bij te zetten.

Kandidaat-burgemeester Dal Bahadur Rai verkeerde na de beschieting in kritieke toestand, zei een politiewoordvoerder. In hun campagne tegen de verkiezingen van 8 februari hebben de opstandelingen al één kandidaat gedood en een ander ontvoerd. De maoïsten hebben kandidaten tot komende woensdag de tijd om gegeven zich terug te trekken en hebben met geweld gedreigd tegen iedereen die op welke manier ook bij de verkiezingen betrokken is.

De maoïsten vechten sinds 1996 tegen de monarchie in Nepal. In de burgeroorlog vielen al 12.000 doden. Sinds een eenzijdig bestand op 2 januari afliep hebben de opstandelingen hun aanvallen verhevigd. De rebellen en de zeven grootste politieke partijen van Nepal boycotten de gemeentelijke verkiezingen omdat die de machtsgreep van koning Gyanendra zouden legitimeren. De koning stuurde het parlement en de regering een jaar geleden naar huis, omdat de opstand niet konden bedwingen en corrupt zouden zijn.

Deel dit artikel