Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mannen minder economisch zelfstandig

Home

redactie

© thinkstock

Mannen zijn tijdens de crisis minder economisch zelfstandig geworden. In 2014 verdiende ruim 65 procent van alle 15- tot 65-jarige mannen een inkomen op minimaal bijstandsniveau. In 2007 was dat nog zo'n 70 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij vrouwen bleef het percentage op vrijwel hetzelfde niveau. In tien jaar tijd steeg het aandeel economisch zelfstandigen onder vrouwen juist flink, met de grootste groei tussen 2005 en 2008: van 42 naar 47 procent. Daarna is het aandeel nog maar weinig toegenomen.

Bij mannen werd het percentage dat zichzelf kan bedruipen meer beïnvloed door de conjunctuur, doordat ze vaker werken in sectoren die gevoelig zijn voor de economische ontwikkelingen.

Kleinere verschillen
Het verschil in economische zelfstandigheid tussen mannen en vrouwen is de afgelopen tien jaar kleiner geworden. Dat kwam vooral doordat meer vrouwen aan het werk gingen en meer uren gingen werken (20 tot 35 uur per week). Ook blijven steeds meer moeders werken na de geboorte van hun eerste kind. Toch zijn mannen nog altijd vaker economisch zelfstandig dan vrouwen, doordat ze veel vaker in een voltijdbaan werken.

De toename van het aantal economisch zelfstandige vrouwen zit grotendeels in de leeftijdsgroep van 30 tot 55 jaar. Vooral vrouwen met een partner en minderjarige kinderen gingen vaker aan het werk en werden economisch zelfstandiger.

Onder jongeren tot 25 jaar nam de economische zelfstandigheid tussen 2004 en 2014 juist af. Dit komt vooral doordat jongeren tegenwoordig langer een opleiding volgen.

Deel dit artikel