Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Man wil gezien worden

Home

MARK BOOG

Romancier en dichter Mark Boog zet beide talenten ten volle in voor epos

Je bent halverwege je leven, en hebt het gevoel niets bereikt te hebben. Niets gepresteerd wat je boven de massa uittilt, onopgemerkt gebleven.

En dan?

Dan is er een stem die belooft je een moment van glorie te geven. Van vuur. Dat kost je dan je ziel.

De hoofdpersoon uit Mark Boogs roman in verzen gaat op het aanbod in. Van Dam, een voornaam heeft hij niet, maakt een afspraak met de duivel.

'De rotonde' heet Boogs nieuwe bundel, een epos in drie delen, waarin we de hedendaagse Faust Van Dam volgen op weg naar het 'kruispunt waar zijn redding wacht'.

Onderweg zijn leven overdenkend: 'Van Dam ontleedt zijn falen dagelijks'. Uren bracht hij door, beneveld door jenever. Vergeefs op zoek naar meisjes. 'Niemand die/ hem wilde, zelfs hijzelf niet.'

Hij is een holle figuur in grijstinten, deze Van Dam, een man zonder voornaam, maar toch ook een man die - al is het maar één keer - groots de liefde wil beleven. En daarom verlaat hij zijn naamloze stad, op weg naar dat kruispunt in de polder. Wandelend door Hollands landschap, recht, weids, grijs, met kleuren 'de natuur voorbij', met een zweem Willink.

Het klinkt als een weinig omvattend verhaal, over een niet per se interessante figuur. Maar romancier en dichter Boog zet zijn beide talenten in deze bundel ten volle in.

Het is de strak volgehouden vorm - elke afdeling bestaat uit 33 gezangen van elk drie vierregelige strofen, afgesloten met een drieregelig refrein waarin Boog steeds even varieert - het niet opdringerigere rijm en vooral de cadans van de regels die het verhaal voortstuwen.

Die ook Van Dam voortstuwen, op weg naar wat de grote ommekeer moet worden, op weg naar wat hem plaatst tussen 'componisten, musici,/ een wetenschapper soms', anderen die hun ziel aan de duivel verkochten. Op weg naar dat moment waarop hij gezien zal worden. En muizig als hij is, hij heeft in al z'n misère wel zelfspot gehouden: 'Van Dam zet alles op het spel - niet veel.'

Boog weet de louteringstocht zo uit te spinnen, dat het de vraag is of Van Dam zijn duivel zal ontmoeten. Het hele tweede deel zit de man op een bankje, uit te rusten: 'eerst moet de vermoeidheid zakken./ Anders zal het kruispunt net te ver zijn,/ of hij zal, versuft, tegen te lage prijs// zijn lieve ziel verkopen.'

Ingehouden spanning als op weg naar wat de grote finale moet worden, het noodweer toeneemt, de horizon in vuur en vlam staat. En dan de ontnuchtering in de vorm van een verkeersbord, dat aangeeft 'u nadert een rotonde'. Geen contract in bloed. 'Verderop gaat alles door zoals/ het ging'.

Mark Boog: De rotonde. Roman in verzen. Cossee; 80 blz. euro 19,95

Deel dit artikel