Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Man die aanslag op moslims voorbereidde moet drie jaar de cel in

Home

Redactie

De rechtbank in Zutphen. © ANP

Hij was een vuurwapen verwijderd van het uitvoeren van zijn aangekondigde plan om ‘moslims te bestrijden’ en ‘linke kopstukken af te knallen’. Vincent T. (44) is volgens de rechtbank schuldig aan de voorbereiding van moord met een terroristisch oogmerk. Hij moet 36 maanden de cel in. 

Volgens de rechter was T. sinds 2015 bezig met het vinden van medestanders. Hij had een leidinggevende rol binnen de zogenoemde Anti Terreur Brigade (ATB). Dat is een racistische, rechts-extremistische groep, die geweld tegen moslims geoorloofd vindt. 

Lees verder na de advertentie

T. verhardde de afgelopen jaren in zijn standpunten, in 2018 werden zijn plannen concreter, stelt de Zutphense rechtbank. Zo had hij ruim 1700 kogels in huis en was hij op zoek naar een wapen waarmee hij die kon afschieten. Daarmee was hij de fase van ‘toetsenbordterrorisme’ voorbij, meent de rechtbank. Die term bedacht T. zelf. Hij bedoelde ermee dat op internet vooral veel geroepen wordt, maar dat weinigen tot actie over gaan.

Risico

En al zou de man uit Doornenburg enkel een toetsenbordterrorist zijn, ook dat kan ‘in het huidige tijdperk’ volgens de rechtbank gevaarlijk zijn. Het risico bestaat dat anderen zich laten meeslepen in gewelddadige en opruiende fantasieën en die in daden omzetten. T. ging volledig aan dat risico voorbij, oordeelt de rechter. 

Dat de man zijn dreigementen richtte op personen om hun geloofsovertuiging of om hun politieke voorkeur, maakt dat hij volgens de rechter heeft gehandeld met een terroristisch oogmerk. Hij had tot doel om een deel van de bevolking vrees aan te jagen. 

Het OM had veertig maanden cel geëist. T. zelf vond de hele zaak vooral erg overtrokken. 

Deel dit artikel