Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Malinese leger wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden

Home

redactie internet

© afp

Het Malinese leger, dat samen met Franse troepen vecht tegen islamistische rebellen, wordt beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden. Volgens de Internationale Federatie van Mensenrechten voeren Malinese soldaten executies uit van terreurverdachten.

In het dorpje Sevare in Centraal-Mali zouden gisteren elf mensen zijn geëxecuteerd op nog geen steenworpafstand van het lokale ziekenhuis. In een ander nabijgelegen dorp werden nog eens twintig mensen door militairen doodgeschoten. Volgens ooggetuigen werden de lichamen vervolgens gedumpt in een waterput.

Hoewel extremistische groeperingen het voornaamste doelwit vormen van de strijd, werden gisteren ook twee Toearegs het slachtoffers van geweld van overheidszijde. Zij werden op klaarlichte dag gedood door soldaten.

De berichten over misdaden van Malinese soldaten blijven niet beperkt tot buitengerechtelijke executies. Human Rights Watch (HRW) zegt over "betrouwbare informatie" te beschikken waaruit blijkt dat soldaten ook seksueel geweld plegen tegen vrouwen. In Sevare zouden meerdere vrouwen zijn verkracht. HRW roept de Malinese overheid op om de incidenten te onderzoeken.De hoogste militair van het Afrikaanse land, generaal Ibrahima Dahirou Dembele, beloofde ernaar te zullen kijken.

De Franse minister van defensie waarschuwt zijn Malinese collega om de troepen in het gareel te houden. "De eer van de Malinese troepen staat hier op het spel", aldus minister Jean-Yves Le Drian. Ook de Franse minister van buitenlandse zaken zegt geen oorlogsschendingen te zullen accepteren. "De internationale gemeenschap krijgt er een groot probleem bij als de interventiemacht wordt geassocieerd met misdaden." Opvallend is dat de Franse troepen volop aanwezig zijn in de gebieden waar de misdaden zouden hebben plaatsgevonden.

De problemen stapelen zich niet alleen op bij de interventiemacht, maar ook bij de islamisten. De extremistische groep Ansar Dine is verdeeld geraakt over de koers van de strijd. Sommige strijders willen praten met de Franse en Malinese regering over vrede. 

Deel dit artikel