Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Malev houdt al zijn vliegtuigen aan de grond

Home

AP

Passagiers die verwachten met Malev te vertrekken, krijgen opde luchthaven een onaangename verrassing. © ap

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev heeft vandaag alle geplande vluchten geschrapt. Malev houdt zijn vliegtuigen sinds 06.00 uur aan de grond omdat de financiële situatie van het bedrijf 'onhoudbaar' is geworden, zegt directeur Lorant Limburger.

Malev, lid van het Oneworld samenwerkingsverband waar ook American Airlines en British Airlines deel van uitmaken, heeft een schuld van ruim tweehonderd miljoen euro en kan geen nieuwe investeerders vinden. Door de betalingsproblemen zijn 3500 reizigers in Hongarije en ruim 3700 in het buitenland gestrand.

Ongeoorloofde staatssteun
Vorige maand gelastte de Europese Unie Malev ruim driehonderd miljoen euro aan ongeoorloofde staatssteun terug te betalen die het bedrijf tussen 2007 en 2010 ontving. De afgelopen dagen verloren de leveranciers van Malev volgens Limburger plotseling hun vertrouwen in de onderneming en weigerden verder krediet. Daardoor raakte de luchtvaartmaatschappij in betalingsproblemen. Malev moest uitstel van betaling aanvragen en kreeg van de overheid een toezichthouder toegewezen.

De maatschappij, die even na het eind van de Tweede Wereldoorlog werd opgericht, heeft 2600 mensen in dienst. Twee vliegtuigen van het bedrijf die nog in het buitenland verkeerden hebben wegens de betalingsproblemen geen toestemming gekregen te vertrekken. De respectieve luchtvaartautoriteiten van Israël en Ierland hielden de toestellen aan de grond.

De Hongaarse premier Viktor Orban zei vandaag nog hoop te koesteren op een doorstart van Malev. Vijfennegentig procent van de aandelen van de luchtvaartmaatschappij is in handen van de staat.

Lees verder na de advertentie
© ap

Deel dit artikel