Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Makelaarstarieven komen maar langzaam in beweging

Home

Van onze redactie economie AMERSFOORT - De Vereniging Eigen Huis vindt het effect van het verbieden van prijsafspraken in de makelaardij tot nu toe teleurstellend. Minister Wijers verbood in oktober vorig jaar de NVM-bepaling dat makelaars niet met afwijkende prijzen mogen adverteren. “Maar de landelijke adviesprijs geldt nog vrijwel overal”.

Nog steeds hanteren makelaars vrijwel overal de landelijke adviesprijs van 1,85 procent (exclusief btw) van de verkoopprijs. Daar komt pas echt verandering in, denkt F. van Loon van Eigen Huis, als openlijk op prijs wordt geconcurreerd. Hoewel het verbod op adverteren met lagere prijzen vorig jaar is opgeheven, gebeurt dat nog nauwelijks. “Het verandert pas, als makelaars ontdekken dat ze hun marktaandeel op die manier kunnen vergroten”, denkt Van Loon.

Als eéé van de eersten adverteert het makelaarskantoor Holland Huis in Zoetermeer sinds april in plaatselijke media met een tarief van 1,5 procent. “Het heeft behoorlijk effect”, zegt medewerker M. van Reeuwijk van Holland Huis. “Sinds april is het aantal klanten verdubbeld, we hopen er binnenkort driemaal zoveel te hebben.” Met gemiddeld 30 lopende transacties op een totaal van rond 250, zou Holland Huis dan in recordtijd ruim 10 procent van de plaatselijke markt hebben veroverd.

Volgens de Vereniging Eigen Huis lukt het aspirant (ver)kopers wel steeds vaker zelf een korting bij de makelaar te bedingen. Van Loon: “Lukt dat niet, dan is het raadzaam gewoon een deur verder te gaan. Wie dat niet doet, is een dief van de eigen portemonnee. Vooral als men twee keer moet betalen, eerst bij verkoop van oude, en dan bij aankoop van de nieuwe woning.”

Deel dit artikel