Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Mag 'metgezel' Mohammed wél afgebeeld worden?

Home

Eildert Mulder

Omar, de metgezel van de profeet Mohammed. Beeld uit de tv-serie.

De opnames duurden driehonderd dagen, dertigduizend mensen deden mee. Dat de tv-serie Omar Al-Faroek een van de grootste Arabische tv-producties ooit is, bestrijden weinigen, maar verder is de eensgezindheid ver te zoeken.

De productie, deze ramadan ondanks veel ophef in tal van moslimlanden uitgezonden, botste op fatwa's pro en contra. De producenten zijn de Saoedische tv-keten MBC en de tv van het staatje Katar. De serie beschrijft het leven van Omar, tweede kalief van het moslimrijk, toonbeeld van sobere onkreukbaarheid en een 'metgezel' van de profeet Mohammed. Het probleem: mag je een toneelspeler de rol geven van een metgezel van de profeet?

Nee, vinden velen. Omar behoort tot een categorie mensen die te bijzonder zijn om te mogen worden afgebeeld. Hij was een 'metgezel', hij behoorde tot de vier 'rechtgeleide kaliefen' die het moslimrijk na de dood van Mohammed leiding gaven, en hij was een van de tien personen aan wie Mohammed het paradijs zou hebben beloofd.

Een Algerijnse krant gooide een blok hout op het vuur met het gerucht dat de volstrekt onbekende Syrische hoofdrolspeler, Samir Ismail, een christen zou zijn. De regisseur ontkende dat in alle toonaarden, maar de schade was al aangericht.

Opvallend verdeeld is Saoedi-Arabië. De Dar-al-Ifta, de hoogste instantie die toezicht houdt op de fatwa's in het koninkrijk, veroordeelt de serie. Maar een voormalige chef van de religieuze politie ziet geen bezwaar. Zijn argument: de Koran verbiedt het afbeelden van de 'metgezellen' niet. Sterker nog - maar dat zei hij er niet bij - de Koran rept met geen woord over die metgezellen.

De huistheoloog van Al-Jazeera, Joesef Al-Karadawi, steunt de serie. Hij is een favoriet van de Moslimbroeders, onder wie de nieuwe Egyptische president Morsi. Maar de Azjar, de belangrijkste Egyptische spreekbuis van de soennitische islam, is tegen.

Tegenstanders op internet vrezen dat de hoofdrolspeler later wel eens in een andere serie een schurkenrol zou kunnen krijgen. Dan zouden kijkers de edele Omar vermengen met die schurk. De regisseur had iets soortgelijks voorzien. Hij wilde geen bekende acteur, omdat de kijkers dan zouden moeten denken aan zijn eerdere rollen. Dat bood een gouden kans aan de onbekende Samir Ismail.

Voor de sjiieten deugt de serie per definitie niet. Zij haten de 'metgezellen', omdat die het kalifaat zouden hebben geroofd van Ali, Mohammeds schoonzoon. Sjiieten uiten hun afkeer in een specifiek ritueel: 'het uitschelden van de metgezellen', onder wie dus ook de Omar van deze serie.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie