Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Maarten van Traa verongelukt

Home

Van onze verslaggevers AMSTERDAM - Het PvdA-Kamerlid Maarten van Traa (52) is gisteravond om het leven gekomen bij een verkeersongeluk op de A 4 bij Amsterdam.

Van Traa reed met zijn Citroën BX met hoge snelheid achterop de staart van een file, die wegens wegwerkzaamheden op de snelweg vlakbij de afslag Sloten was ontstaan. Zijn auto boorde zich in een Saab, waarvan de bestuurder ongedeerd bleef. Van Traa's wagen kwam uiteindelijk tegen een vangrail tot stilstand.

Het Kamerlid moest door de brandweer uit het wrak worden bevrijd. Hij werd volgens een politiewoordvoerder met 'zeer ernstig letsel' naar het VU-ziekenhuis overgebracht, waar hij korte tijd later is overleden.

Van Traa was Kamerlid sinds 1986. Hij was buitenland-woordvoerder van de PvdA-fractie en voor zijn kamerlidmaatschap secretaris buitenland van de partij. In die tijd toonde hij zich een fervent tegenstander van de plaastsing van Amerikaanse kruisrakketen op Nederlands gebied.

Van Traa verwierf landelijke bekendheid door zijn voorzitterschap van de parlementaire enquête naar opsporingsmethoden van politie en justitie, de zogenoemde IRT-enquête. Eind '96 stemde Van Traa als enige van de regeringscoalitie voor een motie van de oppositie die het plan van aanpak rond de IRT-affaire als onvoldoende afkeurde. Hij gaf daarmee als ex-voorzitter van de enquêtecommissie uiting aan zijn ongenoegen over de bestuurlijke aanpak van de opsporingscrisis.

Van Traa was de partner van het voormalige PSP-kamerlid Andrée van Es. Hij had een dochter uit een eerdere relatie.

Maarten van Traa werd wel het linkse geweten van de PvdA genoemd. Hij was een groot bewonderaar van Joop den Uyl. Voor zijn politieke loopbaan was hij jarenlang als journalist werkzaam bij Het Parool en het Algemeen Handelsblad. Ook was hij geruime tijd correspondent voor de Franse krant Le Monde.

In de politiek voelde hij zich thuis. “Ik vind het nog altijd een mooi beroep, politicus. Het kan zelfs wonderschoon zijn”, zei hij in 1994 in een interview met HP/De Tijd. “Wat mij tegenstond in de journalistiek was dat je voortdurend achter politici aanliep, en dat je zelf nergens verantwoordelijk voor was. Nu wordt mijn nieuwsgierigheid net zo goed bevredigd en ben je ook verantwoordelijk.”

In datzelfde interview antwoordde Maarten van Traa op de vraag of zijn mensbeeld wel eens lijdt onder zijn cynisme: “Ach, mijn mensbeeld zweeft constant tussen verwachting en werkelijkheid. Ik ben geen socialist van de oude stempel, ik ben nooit marxist geweest, ik heb nooit geloofd in de nieuwe mens, maar ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van de mensen te mobiliseren is om de aantasting van wezenlijke waarden te voorkomen.”

De PvdA-Kamerfractie zei vannacht in een eerste reactie dat Maarten van Traa 'behoorde tot het beste wat de sociaal-democratie te bieden heeft: betrokken, integer en ten diepste verboden met de rechtsstaat.'

Deel dit artikel