Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Maakt Nepal een einde aan het geruzie over de Mount Everest?

Home

Arjen van der Ziel

Klimmers naderen de top van de Mount Everest, op de grens tussen Nepal en China. © AFP

In de hoop een einde te maken aan gebakkelei over de hoogte van de Mount Everest organiseert Nepal een meet-expeditie. Peking houdt vast aan zijn eigen cijfer.

China kan het maar niet laten om met het veel kleinere buurland Nepal te kibbelen over de afmetingen van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Zo hebben Chinese functionarissen net weer tegenover staatpersbureau Xinhua verzekerd dat zij vasthouden aan een hoogte van 8.844 meter, vier meter minder dan het cijfer dat Nepal hanteert. Aanleiding is een recent artikel in The New York Times waarin werd gesuggereerd dat Peking de Nepalese hoogte had geaccepteerd.

Lees verder na de advertentie
Een speciaal getraind team sherpa’s moet in de komende maanden een gps-apparaat naar de top brengen

De grens tussen China en Nepal loopt over de besneeuwde top van de Mount Everest. Vroeger claimde China de hele Himalaya-reus als zijn grondgebied, maar de toenmalige grote roerganger Mao Zedong ging in 1961 akkoord met het delen van de beroemde berg.

Bewegingen van aardkorst

Dat de Everest de hoogste berg ter wereld is, staat wel vast. Maar hoeveel meters hij nou precies telt, valt lastiger te bepalen. Zo twistten geologen in het verleden over wat moet worden meergerekend. Dient ook de metersdikke sneeuwlaag op de top te worden meegeteld? Of gaat het uitsluitend om de rotsbodem onder de sneeuw?

En dan zijn er nog de vermaledijde bewegingen van de aardkorst, die de hoogte eveneens beïnvloeden. Recente aardbevingen in de Himalaya zouden de top op zijn minst een paar centimeter hebben laten zakken.

In de hoop een einde te maken aan het gehakketak trekt het straatarme Nepal nu zo’n 200.000 euro uit voor een eigen expeditie om de hoogte vast te stellen. Een speciaal getraind team sherpa’s moet in de komende maanden een gps-apparaat naar de top brengen. Maar helaas voor de Nepalezen hebben Chinese functionarissen al laten weten dat zij hoe dan ook vasthouden aan hun eigen cijfer.

Deel dit artikel

Een speciaal getraind team sherpa’s moet in de komende maanden een gps-apparaat naar de top brengen