Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Louis Geniaal en het geheime wapen Krul

Home

Henk Hoijtink

Arjen Robben na afloop. Op naar Messi. © ANP Pro Shots

Veel aandacht ging na de zenuwslopende kwartfinale tegen Costa Rica (0-0) uit naar Tim Krul en Louis van Gaal: de invallerdoelman die in de beslissende serie twee strafschoppen stopte en de coach die hem daartoe had opgeroepen. De Duitse krant Bild doopte Oranje's bondscoach om in 'Louis von Genial', na wéér een geslaagde ingreep op dit WK, en nu één van een uniek gehalte. Maar minstens zo opvallend was de rol geweest van Arjen Robben, dit keer nog meer buiten dan op het veld.

Nederlands beste speler had zijn medespelers in de pauze tussen de reguliere speeltijd en de verlenging vurig toegesproken. Van Gaal had letterlijk een stapje opzij gedaan om hem te laten begaan. Robben had zich in de achterliggende weken al ontpopt als de natuurlijke aanvoerder, gedreven ogenschijnlijk op jacht naar revanche na zijn gemiste kans in de verloren WK-finale van 2010, en zaterdag was hij het in optima forma.

Freudiaanse verspreking
"Het is goed dat de aanvoerder iets zegt", zei Van Gaal, met wat als een freudiaanse verspreking klonk - Robin van Persie is zijn aanvoerder, Robben achter hem de tweede. Van Persie, ingetogener van nature, had zich van zijn verantwoordelijke taak gekweten door de eerste strafschop te benutten in de reeks die de mentale kracht van Oranje óók had weerspiegeld. Na de aanvoerder liepen de overige routiniers naar de stip en ze scoorden allen onberispelijk: Robben, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt, waardoor Klaas-Jan Huntelaar als geprogrammeerde vijfde in de rij niet eens meer hoefde aan te treden. "Deze groep heeft een grote zelfverantwoordelijkheid", loofde Van Gaal.

De beste tegen de beste
En nu Argentinië, woensdag in de halve finale. Dat zal in de beeldvorming ook het duel worden tussen Lionel Messi, in veler ogen al 's werelds beste voetballer ooit, en Robben, voorlopig waarschijnlijk de beste van dit toernooi. Messi maakte tot dusverre op dit WK één doelpunt meer, vier om drie, maar Robben oogt van de twee het meest begeesterd én bindend in zijn team.

Op Oranje's verbazingwekkende route door Brazilië was de vraag al langer waartoe dit kon leiden, en die vraag werd zaterdag nog eens versterkt door het vertoon van geestelijke verbondenheid. "Volgens mij heeft ook Kuijt nog iets gezegd", zei Van Gaal over de onderbreking vóór de verlenging. "De spelers hebben hun eigen verantwoordelijkheid. Daar ben ik wel blij mee."

Deel dit artikel