Londen waarschuwt atleten voor smog

home

Redactie

Archieffoto van smog boven Londen. © EPA

Britse wetenschappers waarschuwen dat een hittegolf in Londen zorgt voor ernstige luchtvervuiling. Dat kan gevolgen hebben voor de prestaties van atleten op de Olympische Spelen.

De mate van luchtvervuiling is de afgelopen zes jaar nog niet zo hoog geweest. Zonneschijn en lage winden zijn 'precies de juiste voorwaarden voor smog in Londen' aldus wetenschappers van het Londense King's College in een verklaring.

"Dit is de ergste smog in jaren", verklaart de directeur van Clean Air in London, een organisatie die toeziet op regels voor luchtvervuiling. "De overheid moet mensen waarschuwen en adviseren. Ook zijn dagelijkse voorspellingen nodig voor de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen, zodat atleten en teams zelf een inschatting kunnen maken van de gezondheidsrisico's. De burgemeester moet persoonlijk atleten, bezoekers en bewoners beschermen, als de overheid daar niet in slaagt."

Londen heeft het meest geavanceerde systeem voor toezicht op luchtkwaliteit van Europa. Wetenschappers combineren hun kennis over luchtvervuiling met toxicologie en epidemiologie om vast te stellen in hoeverre de luchtvervuiling schadelijk is voor de gezondheid.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie