Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Londen brengt miljard meer op dan Peking

Home

Vuurwerk tijdens de openingsceremonie in Londen van de Olympische Spelen. © getty

De zomerspelen in Londen leveren bijna een miljard euro meer op dan de vorige editie in Peking. Bovendien brengt deze editie van de olympische zomerspelen bijna drie keer zo veel op als die in Atlanta, slechts 16 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van The Guardian en het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De rappe stijging, naar bijna 5,3 miljard euro aan opbrengsten van de spelen in Londen, past bij een trend die zich al jaren laat zien. Elk jaar stijgen de opbrengsten van de zomereditie van de Spelen met ruim 600 miljoen euro.

Waar in Peking vooral de sponsoring van binnenlandse bedrijven een groot aandeel had in de opbrengst van 4,5 miljard euro, doen in Londen de uitzendrechten de teller flink uitslaan. In totaal leveren die bijna 3,25 miljard euro op. Ter vergelijking, in Atlanta in 1996 was dat nog maar 1 miljard euro. Bovendien doet Londen qua opbrengsten uit sponsoring niet onder voor de Spelen in Peking van 4 jaar geleden. Wel is opvallend dat in Peking de sponsoring vooral uit gastland China kwam, terwijl in Londen de buitenlandse sponsors juist de overhand hebben.

De opbrengsten van de Olympische Spelen van deze zomer zullen nog verder oplopen, aangezien de ticketverkoop en de licentieverkopen nog niet bij het bedrag zijn opgeteld. Gemiddeld brachten over de laatste vier edities van de Spelen de kaartjes zo'n 360 miljoen euro op. De licenties waren goed voor gemiddeld 92 miljoen euro.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie