Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Londen belooft Schotten vergaande autonomie

Home

redactie

De Britse premier David Cameron. © getty

In een ultieme poging de Schotten voor de Britse unie te behouden beloven de drie Britse politieke leiders het Schotse parlement meer bevoegdheden en de volledige zeggenschap over het geld voor de gezondheidszorg. Premier David Cameron, vicepremier Nick Clegg en oppositieleider Ed Miliband van de Labourpartij zeggen Schotland een grote mate van autonomie toe, als het de onafhankelijkheid afwijst.

De Britse leiders doen hun aanbod aan de Schotten in een open brief vandaag in de Schotse krant Daily Record.

Schotland gaat donderdag naar de stembus om de vraag te beantwoorden of het een zelfstandig land wil worden, afgescheiden van Engeland en Wales.

Bemiddeling
De overeenkomst is tot stand gekomen na bemiddeling van de voormalige Britse premier Gordon Brown, zelf een Schot, die zijn steun geeft aan de tegenstanders van Schotse onafhankelijkheid. 'Mensen willen een betrouwbare belofte dat er dingen zullen veranderen, zonder de risico's en onzekerheden van een onomkeerbare scheiding', zei Brown gisteravond. 'We kunnen nu garanties geven voor veranderingen die veel beter, sneller, eerlijker en veiliger zijn dan wat de Schotse Nationale Partij kan bieden via onafhankelijkheid.'

De belofte aan Schotland zal naar verwachting slecht vallen in Engeland, Wales en Noord-Ierland, waar dergelijke garanties niet worden gegeven.

Tegenstanders van de Schotse onafhankelijkheid waarschuwen dat een breuk van Groot-Brittannië jarenlange financiële, economische en politieke onzekerheid tot gevolg zal hebben. De Britse pond zou niet de Schotse munt kunnen blijven.

De politieke toekomst van premier Cameron zou bij een meerderheid voor onafhankelijkheid niet zeker zijn, stellen commentatoren.

Lees verder na de advertentie
We kunnen nu garanties geven voor veranderingen die veel beter, sneller, eerlijker en veiliger zijn dan wat de Schotse Nationale Partij kan bieden via on­af­han­ke­lijk­heid.

Schot en voormalig Brits premier Gordon Brown

Deel dit artikel

We kunnen nu garanties geven voor veranderingen die veel beter, sneller, eerlijker en veiliger zijn dan wat de Schotse Nationale Partij kan bieden via on­af­han­ke­lijk­heid.

Schot en voormalig Brits premier Gordon Brown