Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Litmanen gaat over de rooie

Home

ERIC HORNSTRA

VOLENDAM - In de als vanouds brave ambiance bij Volendam-Ajax was er tien minuten na de rust opeens het opstootje. Middenvelder Rob Matthaei lag gestrekt in het strafschopgebied. Pal naast hem probeerde Jari Litmanen scheidsrechter Dick Jol er toe te bewegen het principe van 'gelijke monniken, gelijke kappen' toe te passen. Het zou namelijk de Volendammer zijn geweest, die de schermutselingen had geopend.

Na een onderhoud met grensrechter Wim Kok was Jol er snel uit. De Volendammer kreeg geel wegens duwen, voor Litmanen was er rood omdat hij zijn rechterknie in de onderbuik van Matthaei had geplant. Vreemd genoeg pakte de beslissing van de referee geheel uit in het voordeel van Ajax. De 0-1 voorsprong werd in korte tijd uitgebouwd naar een comfortabele 0-3.

De woeste actie van de Fin stuitte na het duel op veel ongeloof. Indien in het betaald voetbal de eretitel 'mister Fair Play' bestond, zou Litmanen immers een van de meest prominente kandidaten zijn. Waar Ajax' nummer tien zich op de schutterslijst altoos op een behoorlijke klassering kan beroepen, schittert hij in het kaartenoverzicht elk jaar door afwezigheid.

Zou het kunnen dat het missen van vier opgelegde kansen in de eerste helft te zeer aan hem vrat? Die theorie leek Van Gaal wat al te dol. Litmanen had dan wel na zijn vierde mispeer een wanhopig wisselgebaar naar de bank gemaakt, “maar”, vond de technisch directeur, “er is een verschil tussen de frustratie bij het missen van kansen en de irritatie om het gedrag van een tegenstander. Litmanen vertelde mij dat hij een elleboogstoot had gekregen. Ik houd het daarom op een emotionele reactie, al keur ik de handelwijze af. Beheersing hoort ook bij het voetbal.”

Beheersing is er de laatste weken wèl geweest bij Winston Bogarde. De gevolgen van zijn dissidente actie twee dagen voor de thuiswedstrijd tegen Atletico Madrid hebben hem kennelijk stevig aan het denken gezet. Door zijn correcte gedrag nadien, waarbij hij openlijk zijn excuses maakte, lijken de voornaamste barrières tussen Bogarde en Ajax weggenomen. Gisteren mocht hij na 63 minuten invallen voor Dave van den Bergh. De korte speelbeurt aan de Dijk werd bekroond met een gave assist op Nordin Wooter (0-3).

“De tijd heelt de wonden”, zei Louis van Gaal voorzichtig over zijn verloren zoon. “Er zijn gesprekken geweest met de groep en met Bogarde. De inhoud daarvan was zodanig, dat Bogarde weer terug is”.

Tussen vergeven en vergeten zit echter wel degelijk een gradueel verschil. Met de Champions Leaguewedstrijd tegen Juventus voor de deur zou een rentree van de verdediger de defensie een aanzienlijk betrouwbaarder aanzien kunnen geven. Een bijkomend voordeel zou in dat geval zijn, dat Richard Witschge - gisteren met afstand de beste Ajacied - weer naar zijn vertrouwde stek terugkeert. Desondanks piekert Louis van Gaal er niet over Bogarde woensdag in de basis te laten beginnen. “Na de winterstop hebben we uit zes competitiewedstrijden achttien punten gehaald en Atletico uitgeschakeld. Het zou tegenover de jongens die dat gepresteerd hebben, niet goed zijn nu te veranderen. En het punt dat Bogarde nog te weinig ritme heeft, blijft van kracht.”

Serieuze zorgen zijn er in Amsterdamse kring slechts over de aanvalslijn. Patrick Kluivert moet woensdag een operatie ondergaan en van Marc Overmars staat nog niet geheel vast of hij tegen Juventus inzetbaar is. Van de vervangers tegen Volendam kan Van Gaal onmogelijk vrolijk zijn geworden. Wooter - de remplaçant van Babangida, die dit weekeinde met Nigeria tegen Guinee speelde - verloor zich in vruchteloze, lang uitgesponnen acties. Van den Bergh bleef aan de andere zijde merendeels onzichtbaar, behalve toen hij anderhalve meter voor de doellijn de bal slap van zijn voet liet springen. Door de stuwende kracht van Witschge, Musampa en Scholten (de maker van doelpunt twee) belandden toch veel bruikbare ballen in het centrum. Daar kwam Ronald de Boer kracht tekort en had Litmanen een off-day. Voor de Fin is er na gisteren één gunstige bijkomstigheid: hij ziet zijn voorbereiding op de cruciale CL-ontmoetingen niet verstoord door lastige (lees: PSV-Ajax) competitieverplichtingen.

Deel dit artikel