Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

liquidatie / Onbegrip bij Turkse voetbalclub

Home

door Nico de Fijter

De Amsterdamse voetbalclub FC Türkiyemspor is ’totaal verbijsterd en verslagen’ over de moord op voorzitter Nedim Imac, zaterdagavond in Amsterdam.

Bekijk video: smalband/breedband bekijk video

De spelers en de technische staf van FC Türkiyemspor vierden afgelopen vrijdag een feestje. Voorzitter Nedim Imac was er ook. Tot blijdschap van een ieder: Imac had in november zijn voorzitterschap tijdelijk neergelegd en had zich sindsdien niet meer laten zien. „Hij lag in scheiding en z’n moeder overleed”, vertelt elftalleider Saffet Sevik. „Hij moest er even tussenuit.” Maar vrijdag was het weer „ouderwets gezellig”. Imac vertelde dat hij gauw weer z’n werk op zou pakken. „Iedereen was blij.”

Twee dagen later is iedereen bij FC Türkiyemspor ’totaal verbijsterd’. De 40-jarige Imac zou zaterdagavond met zijn gezin gaan eten in een Turks restaurant in Amsterdam-Osdorp, maar werd daar voor de deur vanuit een bestelbus doodgeschoten. Bij de ingang van de club op sportpark Spieringhorn hangen zondag de Amsterdamse en Nederlandse vlag halfstok. Er wordt niet gevoetbald, alle wedstrijden zijn afgelast. In de kantine – in meterslange vitrinekasten staan de talloze clubprijzen uitgestald – kijken enkele tientallen clubleden zwijgend naar een extra regionale nieuwsuitzending over de zaak.

„Nedim ís de club”, zegt Sander Oostrom, die de afgelopen vier seizoenen in het eerste elftal van Türkiyemspor speelde. „Hij was er altijd. Bij trainingen, bij wedstrijden. Zeer gedreven, een echte leider.”

De politie gaat er vanuit dat Imac het slachtoffer is geworden van een afrekening in het criminele circuit. Behalve voorzitter van Türkiyemspor was hij succesvol zakenman. Hij bezat een textielbedrijf en een kledingzaak in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat.

„Er moet een zakelijk motief zijn, of ze hebben gewoon de verkeerde doodgeschoten”, zegt waarnemend voorzitter Martin van den Heuvel. „Met de club heeft het in ieder geval niets te maken. Nedim werd hier op handen gedragen. Zestien jaar lang was hij voorzitter. Hij was hier de grote drijfveer.” Bijna 300 leden telt de club. „Allemaal zeer betrokken”, zegt Van den Heuvel.

In de bestuurskamer wijst oud- speler Servet Yaras op een paar ingelijste foto’s. „Daar kwam Willem- Alexander op bezoek. Dat was een enorme eer voor Nedim. Hij heeft de club vanuit bijna niets zelf opgebouwd.” Hij wijst op een andere foto. „Toen organiseerde Nedim een benefietwedstrijd in de Arena voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije. Die leverde tonnen op. Hij was belangrijk voor de Turkse gemeenschap in Nederland.”

Türkiyemspor kwam afgelopen januari in opspraak toen de belastingdienst de club 1,3 miljoen euro in rekening bracht, wegens te weinig betaalde belasting. „Daar hebben we helemaal geen zorgen over”, zegt Van den Heuvel. „We hebben de boel goed op orde.”

FC Türkiyemspor kent een opmerkelijk succesvolle geschiedenis. De club werd in 1987 opgericht door leden van de Amsterdamse Fatih-moskee. Van de vierde klasse klom de club op tot de hoofdklasse in het amateurvoetbal. Daarin werd Türkiyemspor in de afgelopen vier seizoenen drie keer kampioen. In het seizoen 2002/2003 en in het afgelopen seizoen werd de club ook nog algeheel kampioen van de zondagamateurs.

Deel dit artikel