Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Lintje voor de grootste plaaggeest van Defensie

Home

door George Marlet

DEN HAAG - Welgeteld drie keer weet topambtenaar Völkers zijn handen voor Fred Spijkers op elkaar te brengen.

Terwijl familie, vrienden en zelfs journalisten blijven applaudisseren voor de net geridderde klokkenluider van Defensie, vouwt de directeur-generaal personeel zijn handen. In het hol van de leeuw, het ministerie van defensie dat de 57-jarige Spijkers bijna twintig jaar lang heeft bestreden, wordt hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Wat voor Spijkers de ultieme genoegdoening is, moet voor Völkers een vernedering zijn. De topambtenaar behoort waarschijnlijk tot de categorie mensen die -zoals Spijkers het zelf omschrijft- ,,bij het horen van mijn naam verschrikkelijk veel rooie vlekken in de nek krijgt''.

Spijkers, maatschappelijk werker bij Defensie, verloor zijn baan toen hij de toedracht van een ongeluk met een oefenmijn onthulde. Niet een fout van de omgekomen instructeur Rob Ovaa was de oorzaak van de explosie in 1984, maar een defect, bij het ministerie bekend.

Na jarenlange conflicten en procedures dwong de Tweede Kamer het ministerie eind 2002 tot eerherstel van Spijkers en een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro. De contractueel afgedwongen koninklijke onderscheiding voor Spijkers en de weduwe van Ovaa, precies een jaar na de overeenkomst, is het tastbare bewijs van het eerherstel.

De breed lachende staatssecretaris Cees van der Knaap had er gisteren in het Defensievoorlichtingscentrum minder moeite mee dan zijn topambtenaar om spijt te betuigen voor de 'veel te lang slepende en onverkwikkelijke zaak'. Spijkers ,,zette het belang en eerherstel van anderen voorop'' en werd ,,een belangrijke schakel in het transparantieproces van defensie''. Het ministerie heeft nu een commissie die ongelukken onderzoekt.

Spijkers straalt. SP-kamerlid Krista van Velzen, een van de weinigen die Spijkers zijn blijven steunen, vindt het ,,een historisch moment om de grootste klokkenluider in het hol van de leeuw geridderd te zien''. Zij maakt zich nog wel zorgen om de 'administratieve rectificatie'. Defensie moet negatieve kwalificaties uit de archieven van inlichtingendiensten rechtzetten. Spijkers staat nog te boek als 'politiek crimineel' en 'politiek-psychiatrisch' geval. Mede daardoor kwam hij niet meer aan de slag. Na de rectificatie begint voor Spijkers een leven in ,,vrijheid, die toch onderhouden moet worden''.

Spijkers is volgens FNV-medewerker Rik Steenbergen een voorbeeld voor andere klokkenluiders. In de P.J.S. de Jong-zaal feliciteert topambtenaar Völkers Fred Spijkers met zijn onderscheiding. Toch wel een bijzondere bijeenkomst? Völkers: ,,Ach, de zaak moet een keer worden afgerond.''

Deel dit artikel