Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Lid ethische commissie Fifa deed zaken met bedrijven fraudeverdachten

Home

Van onze verslaggevers

Juan Pedro Damiani poseert met voetballer Diego Forlan © EPA

Juan Pedro Damiani, lid van de ethische commissie van de Fifa, heeft zakengedaan met drie personen die worden vervolgd in het Fifa-corruptieschandaal. Dat blijkt uit onderzoek van ICIJ, een internationaal journalistenconsortium, naar uitgelekte documenten van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca.

Damiani werkte met zijn advocatenkantoor als intermediair voor ten minste vijf offshorebedrijven van Eugenio Figueredo, de voormalig vicevoorzitter van de Fifa, die in mei 2015 in Zürich is gearresteerd. Figueredo wordt verdacht van misleiding en witwassen in het Fifa-omkopingsschandaal.

De zakenlieden Hugo en Mariano Jinkis (vader en zoon) deden via hun bedrijf Cross Trading LLC, in Nevada, ook zaken met Damiani. Deze ondernemers zouden volgens de Amerikaanse justitie tientallen miljoenen dollars aan steekpenningen hebben betaald om uitzendrechten voor Fifa-evenementen in Latijns-Amerika in handen te krijgen.

In de gelekte documenten zijn geen illegale handelingen van Damiani te zien. Deze liet aan ICIJ weten dat zijn advocatenkantoor 'geen professionele relatie' heeft met de vervolgde personen. Hij ging niet in op de vraag of hij in het verleden werk voor hen heeft gedaan.

Een woordvoerder verklaarde later dat Damiani op 18 maart 2016 aan de ethische commissie heeft laten weten dat hij zaken heeft gedaan met Figueredo. Dit was een dag nadat ICIJ hem had benaderd met vragen. De commissie start nu een verkennend onderzoek naar Damiani.

Ook sporters maken gebruik van brievenbusfirma's
Niet alleen officials maar ook tal van sporters maken gebruik van brievenbusfirma's, blijkt uit het onderzoek. Ten minste twintig voetballers, van onder andere FC Barcelona, Manchester United en Real Madrid, hebben bedrijven bij juridisch dienstverlener Mossack Fonseca, die ze meestal gebruiken om geld te beheren dat ze verdienen met de verkoop van imagorechten. Onder hen bevindt zich ook 's werelds best voetballer Lionel

Messi, die samen met zijn vader een bedrijf in Panama bezit met de veelzeggende naam Mega Star Enterprises Inc. Messi kwam al eerder in het nieuws vanwege vermoedens van belastingontduiking, maar dit Panamese vehikel was tot nog toe niet bekend. Hockeyers en golfers kloppen ook aan bij Mossack Fonseca.

Al eerder was bekend dat de Spaanse voetbalclub Real Sociedad en een aantal van zijn spelers volgens de Spaanse autoriteiten offshore-entiteiten gebruikten om via Nederland belasting te ontduiken. Deze spelers, onder wie de Nederlandse oud-keeper Sander Westerveld, hadden een officieel arbeidscontract voor zo'n 1000 tot 1500 euro per maand. Deze inkomsten werden opgegeven bij de Spaanse fiscus. Daarbovenop kregen de spelers een veelvoud aan imagorechten uitbetaald in belastingparadijzen, buiten het zicht van de fiscus.

Extra inkomsten
Uit de gelekte documenten blijkt dat het Nederlandse Imfc Licensing, sinds 2011 een dochteronderneming van trustkantoor SGG, tussen 2000 en 2006 contracten aanging met Real Sociedad voor de imagorechten van de spelers. Imfc maakte vervolgens de extra inkomsten over naar de offshorerekeningen van de voetballers, die via Mossack Fonseca werden opgezet.

Toen de Spaanse autoriteiten erachter kwamen dat op deze manier belasting werd ontdoken volgde in 2011 een naheffing aan de spelers. Iñaki Otegui, destijds manager van Real Sociedad, die zelf het contact onderhield met Mossack Fonseca, weigert in te gaan op vragen over deze zaak. Maar de persvoorlichter van Sociedad laat ICIJ wel weten dat Otegi hem gevraagd heeft om te zeggen dat 'alle Spaanse voetbalclubs standaard van buitenlandse bedrijven gebruikmaken om spelers te betalen'.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel