Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Lichte sigaret nóg slechter

Home

van onze verslaggever

AMSTERDAM - Lichte sigaretten zijn zeker zo schadelijk als andere sigaretten en misschien zelfs gevaarlijker. Zij kunnen een vorm van longkanker veroorzaken, die levensbedreigender is dan de kanker die wordt veroorzaakt door gewone sigaretten.

Dat zei longarts N. van Zandwijk gisteravond in het consumentenprogramma 'Tros Radar'.

Bij de gevaarlijke vorm van kanker gaat het om adenocarcinoom, een type longkanker dat de patiënt slechtere vooruitzichten biedt. Veel rokers zijn volgens onderzoek juist overgestapt op lichtere sigaretten uit gezondheidsoverwegingen.

Longkanker is de meestvoorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Bij vrouwen komt longkanker op de derde plaats, blijkt uit cijfers die deze maand zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Bij mannen is tussen 1989 en 1997 het aantal gevallen van longkanker afgenomen, maar bij vrouwen nam het aantal juist toe. Dit weerspiegelt de veranderende rookgewoonten in de jaren daarvoor.

Mannen zijn minder gaan roken, vrouwen meer. In 1997 overleden iedere dag twintig mannen en vijf vrouwen aan longkanker. In verhouding kwam adenocarcinoom steeds vaker voor. Een mogelijke verklaring hiervoor is, aldus het artikel in het NTvG, een toename in het roken van steeds lichtere filtersigaretten. Rokers van filtersigaretten inhaleren meestal dieper. Daardoor komen meer rookdeeltjes in de longen terecht, waar zij adenocarcinoom kunnen veroorzaken.

In Finland is adenocarcinoom al één van de meestvoorkomende vormen van kanker bij vrouwen. De organisatie voor kankerbestrijding in dit land deelde vorig jaar mee dat de Finse gezondheidssector in de jaren zeventig 'een fatale vergissing' heeft gemaakt door rokers aan te bevelen voortaan lichte sigaretten te roken.

,,Rokers die zich zorgen maakten over hun gezondheid, hadden het advies moeten krijgen om er definitief mee te stoppen. Maar ze stapten over op lichte sigaretten en ze werden daarbij aangemoedigd door gezondheidsspecialisten,'' aldus het Finse kankerinstituut.

Ook in Nederland is het roken van filtersigaretten en sigaretten met lagere teer- en nicotinegehalten niet ontmoedigd. In een advies van de Gezondheidsraad in 1975 werd gesteld dat filtersigaretten minder schadelijk zijn dan sigaretten zonder filter.

Maar de Gezondheidsraad pleitte toen wel voor betere informatie aan het publiek over de risico's van roken, onder meer over 'de veiligheid en onveiligheid van alternatieve rookvormen, zoals filtersigaretten en sigaretten met lagere teer-, nicotine- en koolmonoxidegehalten'. De aanbeveling werd niet opgevolgd.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie