Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Libische puinhopen geven ellende prijs

Home

Van onze redactie buitenland

Op een militaire basis van Kadafi in Tripoli werden vijftig verkoolde lijken gevonden. ©Reuters

De rebellen in Libië lijken er dit weekeinde in geslaagd de troepen van de gevluchte leider Moammar Kadafi geheel uit de hoofdstad Tripoli te verdrijven. Nu de rust is weergekeerd, komen steeds meer gruwelijkheden naar buiten.

Zo trof een verslaggever van de BBC in een ziekenhuis in de zwaarbevochten wijk Aboe Salim honderden dode lichamen aan, van mannen, vrouwen en kinderen. Artsen en verplegers waren op de vlucht geslagen. De BBC interviewde de vader van een 10-jarige jongen die een week in het hete ziekenhuis lag, terwijl om hem heen tientallen patiënten stierven. De jongen overleefde.

Elders vonden verslaggevers bij een militaire basis van Kadafi vijftig verkoolde lijken. Zij zouden door kogels en granaten om het leven zijn gekomen en daarna zijn verbrand. Waarschijnlijk door toedoen van Kadafi's troepen. Zeker is dat ook de rebellen zich te buiten gaan aan wraakexercities, waarbij ze het vooral gemunt hebben op zwarte Afrikanen. Die zijn in hun ogen verdacht, omdat Kadafi veel van hen inhuurde als huurling.

Er waren ook honderdduizenden zwarte gastarbeiders in Libië onder Kadafi, die niet allemaal zijn vertrokken aan het begin van de opstand. Vanuit Tripoli vertrokken gisteren voor het eerst weer duizend migranten met een boot.

Tegelijkertijd keerden dit weekeinde gevluchte Libiërs terug, nadat de rebellen de belangrijkste grensovergang met Tunesië hadden heroverd op Kadafi. Zeker honderd auto's met Libiërs stonden daar te wachten om de grens over te kunnen. Ook vrachtwagens vol hulpgoederen reden Libië in. Vooral in Tripoli zijn grote tekorten aan brandstof, water en voedsel. Twintig liter benzine kost in de Libische hoofdstad inmiddels 100 dollar.

Aan de rebellen de taak om orde in Tripoli te herstellen, terwijl ze elders in het land nog moeten vechten tegen Kadafi's troepen. Dit weekeinde veroverden ze de weg richting de zuidelijke woestijnstad Sebha, die nog steeds in handen van Kadafi is. Net als de kuststad Sirte.

De Nationale Overgangsraad sprak zich gisteren wel vast uit over 'Lockerbie-dader' Al-Megrahi, die twee jaar geleden vrijkwam uit een Schotse cel omdat hij op sterven zou liggen. Amerikaanse politici hadden de hoop uitgesproken dat de nog steeds springlevende Megrahi uitgeleverd zou kunnen worden. Daar kan geen sprake van zijn, aldus de Overgangsraad. "Wij leveren geen Libische burgers uit, dat is iets wat Kadafi deed."

Deel dit artikel