Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Libië mag Saif al-Islam zelf berechten

Home

ANP/Redactie

De Libische minister van Jusititie Mohammed Al-Allaqi praat met hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Luis Moreno-Ocampo, gisteren. © afp

Libië heeft het recht Saif al-Islam Kaddafi en de ex-veiligheidschef Abdullah al-Senussi zelf te berechten. Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vandaag gezegd.

Kaddafi en Senussi werden het afgelopen weekeinde opgepakt. Het ICC vaardigde in juni arrestatiebevelen tegen de twee uit. Ze worden beschuldigd van misdaden tegen de mensheid bij het neerslaan van de opstand in Libië.

Moreno zei dat het zeer belangrijk is voor Libië dat de zoon van de gedode Gids van de Revolutie in het Noord-Afrikaanse land zelf wordt berecht. De Argentijn voegde eraan toe dat het ICC de zaak overneemt als Libië daartoe zelf niet in staat blijkt te zijn.

Volgens het Statuut van Rome, het ICC-oprichtingsverdrag, gaat het Strafhof pas tot berechting over als het betrokken land zelf dat niet kan of wil doen.

Deel dit artikel