Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Libanon wil Israël aanklagen wegens milieuschade

Home

DEN HAAG (ANP) - De Libanese regering wil Israël aangeven bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wegens het opzettelijk toebrengen van schade aan het milieu tijdens de militaire campagne die Jeruzalem in juli en augustus in Libanon heeft gevoerd.

Libanon gaat van Israël compensatie eisen in het kader van artikel 8 van het statuut van het Strafhof, zo liet de Libanese minister van Milieu, Yaacoub Sarraf, maandag weten.

Bij de luchtaanvallen die Israël op doelen in Libanon uitvoerde, werden onder meer de opslagtanks van een elektriciteitscentrale vlakbij de kust getroffen. Daardoor stroomden er vele tonnen stookolie in de Middellandse Zee waar een olievlek van zo'n 150 kilometer breed ontstond. Vooral het opruimen van de olie die naar diepere lagen van de zee is gezakt, is moeilijk en kost veel geld, aldus de minister. De vervuiling kan ook jaren later nog voor grote problemen zorgen aan de kust van Libanon en Syrië.

Toekenning van schadevergoeding

Landen kunnen elkaar overigens niet voor het ICC dagen, zoals de minister suggereert; het eveneens in Den Haag gevestigde Internationaal Gerechtshof (ICJ) is daarvoor het geëigende forum. Bij het Strafhof worden alleen processen tegen individuele personen gevoerd. Wel kan een veroordeling bij het ICC leiden tot de toekenning van een schadevergoeding door de Strafhof-rechters.

Een Libanese klacht tegen Israël bij het ICJ maakt overigens ook weinig kans, omdat geen van beide landen de bindende rechtsmacht van het Internationaal Gerechtshof heeft erkend.

Deel dit artikel