Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Libanees onderwijs zwijgt Israël dood

Home

Nicolien Kegels

De politieke verdeeldheid in Libanon speelt door in het geschiedenisonderwijs. Scholen zijn het slechts over één ding eens: Israël bestaat niet.

Gewapende groepen in het land, de ’Nationale Dialoog’ tussen verschillende religieuze en politieke partijen, of het Palestijnse vluchtelingenprobleem. Al veertig jaar vormen deze onderwerpen de hoofdpunten in het Libanese politieke debat, ook in aanloop naar de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag.

Maar middelbare scholieren leren er niets over. In het eindexamen geschiedenis wordt er met geen woord over gerept. „We weten niet hoe de verschillende groepen in de samenleving met deze onderwerpen omgaan, dus vermijden we ze maar in de les”, aldus een geschiedenislerares van de christelijke middelbare school Jesus and Mary. De enige regel die overal geldt: Israël bestaat niet.

Walid Jerab (15), leerling van de Engelstalige International School of Choueifat, beschrijft hoe de boeken in de schoolbibliotheek hele hoofdstukken missen die over Israël gaan. „Ze denken zeker: als we het er niet over hebben, dan gaat het probleem vanzelf weg. Maar hoe moeten we ooit vrede maken met Israël als we er niet eens over leren? En dan noemen ze zichzelf een onafhankelijke school.”

Het gebrek aan kennis over de recente geschiedenis van het land, zoals de vijftien jaar durende burgeroorlog (1975-1990), is groot. De 18-jarige Sascha, leerling op Jesus and Mary, weet niet dat Israël in 1982 Libanon binnenviel. Haar lerares verklaart haar onwetendheid uit het feit dat Sascha ten tijde van de invasie nog niet geboren was, en het zich dus natuurlijk niet kan herinneren.

De docente vermijdt de gevoelige onderwerpen niet alleen om conflicten in het klaslokaal te voorkomen, maar ook om haar eigen geloofwaardigheid niet te verliezen. „Je weet nooit wat ze thuis al te horen hebben gekregen, en voor je het weet plaatsen ze je in een bepaalde politieke hoek. Dan geloven ze niets meer van wat je zegt.”

Een standaardgeschiedenisboek op nationaal niveau zou uitkomst kunnen bieden, maar daar ligt nu net het probleem. Het Libanese ministerie van onderwijs heeft in de jaren negentig opdracht gegeven een dergelijk curriculum samen te stellen, maar beweert nu dat de commissie die daarvoor is aangesteld het onderling niet eens kan worden, vanwege de verschillende politieke achtergronden van de commissieleden.

Sana Abou Haidar, als historica verbonden aan het comité, zegt dat het de leden wel degelijk gelukt is een gebalanceerde geschiedenis op schrift te stellen. Ze bevestigt de uitspraak van het CERD (het centrum dat alle nationale onderwijscurricula samenstelt) dat het geschiedeniscurriculum klaar is voor gebruik.

Het wachten is alleen al jaren op de minister; die weigert er een handtekening onder te zetten. Het ministerie wil hierop verder niet ingaan. De woordvoerder reageert kortaf: „Het lijkt me duidelijk dat het een politiek gevoelig onderwerp is, nietwaar?” En daarmee is het verhaal voor haar afgedaan.

Libanese docenten hebben dus voorlopig zelf de keus of ze netelige maar uiterst actuele kwesties uit Libanons recente geschiedenis behandelen of niet. Op Kauthar, een van de middelbare scholen onder hoede van de sjiitische Hezbollah, wordt de recente geschiedenis van het land niet geschuwd. In een les over een strijd rond de troonopvolging in de zeventiende eeuw trekt de docente een vergelijking met de huidige politieke situatie. „Wat heb je aan geschiedenis als je er niets van leert?”

Deel dit artikel