Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leuke tenten

Home

Na afloop kon er nog even worden nagepraat in de ’Eventshall’. Of stonden we nu in de ’Future pub’? In elk geval werd het CDA-verkiezingsprogramma gepresenteerd in gebouw ’Living Tomorrow’, het scherp ontworpen ’huis van de toekomst’ bij de Amsterdamse Arena.

Een week later wandelen politieke verslaggevers over de ook al door architect Ben van Berkel ontworpen Rotterdamse Erasmusbrug. Op naar de Kop van Zuid. Rechtdoor naar de glazen schepping van architect Erick van Egeraat, de nieuwe Hogeschool InHolland. Om in het atrium te beluisteren wat de VVD-ideeën zijn voor de komende vier jaar. Mark Rutte wordt gefilmd en op de achtergrond suizen transparante liften op en neer.

Van de ene hippe tent naar de volgende tempel van moderne architectuur reizen politieke redacties momenteel. De campagneleiders van de partijen verzinnen steeds buitenissigere locaties voor de presentatie van hun programma’s voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november. Politieke shows in sprankelende gebouwen moeten ver buiten Den Haag, in het land. Hoewel de partijen dat land vooralsnog beperken tot de Randstad.

De PvdA had er al jaren een handje van de partijplannen in Amsterdam of Rotterdam open te vouwen. CDA en VVD hielden het gewoonlijk simpel. Net als de meeste andere partijen huurden die gewoon een zaaltje in Nieuwspoort, aan de voet van het kamergebouw.

Sinds de kreet ’Haags gedoe’ nogal wat politici in de mond bestorven ligt, trekken steeds meer campagneteams alles uit de kast om de schijn te vermijden dat de partijen zich verbonden voelen met het Binnenhof. De kiezers mochten eens denken dat hun volksvertegenwoordigers het werk in de Tweede Kamer al te serieus nemen. Ditmaal trokken ook het CDA en de VVD de wijde wereld in om de kiezer te lokken met de beste architectuur.

Voor de PvdA was er geen enkele twijfel over de keuze van de stad. Het verkiezingsprogramma moest en zou afgelopen weekeinde gepresenteerd worden in Amsterdam, en om precies te zijn in Amsterdam-Noord. Aan de overkant van het IJ, de buurt waar de sociaal-democratie wordt geacht de aanhang te vinden, en aan de rand waarvan Wouter Bos zijn twee dochters opvoedt. Maar welke trendy tent moest het worden?

Het terracotta gebouwtje Wilhelminadok aan de noordoever leek een leuke plek, maar misschien zou het vreemd zijn een PvdA-program te presenteren in een restaurant dat mede wordt geëxploiteerd door een zoon van Ruud Lubbers. Uiteindelijk werd het dus de IJ-kantine op de voormalige NDSM-werf. Een locatie die zich aanprijst als „de nieuwe hotspot in Amsterdam-Noord waar ook MTV en IdtV zich, samen met vele andere creatieve bedrijven, gaan vestigen.” De laidback sfeer van de IJ-kantine was misschien niet precies wat de grootste oppositiepartij zocht, maar de rest van de uitstraling was dik voor elkaar.

Dan moet er de komende weken nog vergaderd worden met de leden om de programma’s en de kandidatenlijsten te bezegelen. De verkiezingscongressen krijgen veel aandacht in de media, dus ook dan is een fris ogende vergaderplek vereist. Grote zalen zijn schaars en de meeste partijen konden zo snel niks origineels vinden.

De GroenLinks-leden stappen komende maand op de trein naar de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle, André Routvoet verzamelt zijn ChristenUnie-aanhang dit keer niet in Lunteren maar in de Hanzehof te Zutphen, het CDA viert het congres in de Rai, en de VVD’ers parkeren onder het World Forum Convention Center in Den Haag. Dat heette vroeger gewoon ’het Nederlands Congresgebouw’.

De PvdA en nota bene de SP hebben voor hun ledenvergaderingen toch nog hotspots kunnen huren. De PvdA congresseert in de Van Nelle-fabriek (design!) in Rotterdam, en de SP zet de nieuwe koers uit in het door het Deense architectenbureau 3xNielsen ontworpen Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ.

Deel dit artikel