Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Lesbische ringvingers vaak langer

Home

Van onze redactie wetenschap

Wat bij dieren al was gebleken, geldt voor mensen mogelijk ook: de seksuele voorkeur lijkt afhankelijk van de mate waarin een foetus tijdens de zwangerschap blootstaat aan mannelijke geslachtshormonen.

Zo is geconstateerd dat meisjesratjes die in de baarmoeder vlak naast een jongetje liggen vaker lesbisch worden.

Dat zo'n hormonale invloed ook bij mensen speelt, illustreren Amerikaanse onderzoekers vandaag in Nature vreemd genoeg aan de lengteverhouding van onze wijs- en ringvinger. Bij mannen is de ringvinger doorgaans wat langer, bij vrouwen zijn beide ongeveer even lang.

Behalve bij lesbiënnes: de verhouding tussen hun ring- en wijsvinger gaat duidelijk de kant op van de man, bleek uit een anonieme steekproef in San Francisco onder 720 volwassenen.

Een langere ringvinger krijg je niet zo maar, die duidt op de masculiniserende of vermannelijkende invloed van mannelijke geslachtshormonen, vermoeden embryologen.

Als de ringvinger van lesbiënnes is gegroeid, is die van homoseksuele mannen geslonken, zou je verwachten. Maar gemiddeld genomen week de verhouding van de vingerlengtes bij homoseksuele mannen niet af van die bij heteroseksuelen. Uitzondering hierop vormen de homoseksuele mannen die een of meer oudere broers hebben. Dit is opmerkelijk omdat reeds bekend was dat homoseksualiteit ook vaker voorkomt onder mannen met oudere broers. De onderzoekers denken dat het lichaam van de moeder 'onthoudt' dat het in het verleden meer jongens heeft gedragen, dat het daar op is ingesteld en automatisch meer mannelijke hormonen aanmaakt.

Deel dit artikel