Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Lenin moet het in Oekraïne ontgelden; al 40 beelden vernield

Home

Een menigte is samengekomen in Simferopol, op het schiereiland De Krim, om het standbeeld van Lenin naar beneden te halen. © ap

Tegenstanders van de Oekraïense regering hebben zich de afgelopen maanden op beelden van Lenin gestort. Voor hen was de stichter van de vroegere Sovjet-Unie het symbool van de oude politieke garde waarvan zij zich wilden bevrijden.

Sinds het begin van de demonstraties tegen de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj eind november zijn zeker 40 beelden van Lenin omvergehaald of beschadigd. Vooral in het pro-westerse westen moest de in 1924 overleden Lenin het ontgelden.

In december werd een van de bekendste monumenten, een beeld van drieëneenhalve meter in de hoofdstad Kiev, omvergehaald. Gemaskerde tegenstanders van het regime wierpen toen stalen kabels om het beeld en trokken het van de sokkel, terwijl ze 'Weg met de beul van het Oekraïense volk' riepen. Tegenstanders van Janoekovitsj brachten splinters van het beeld als trofee naar Maidan, het onafhankelijkheidsplein in Kiev, dat nog steeds het centrum van het verzet tegen de president is.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel