Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leidse hutspot met pastinaak en bruine bonen

Home

Ingrediënten:
1 kg kruimige aardappelen, 500 gram pastinaak, 500 gram winterwortel, 300 gram uien, 2-3 theelepels groentebouillonpoeder, 1 potje bruine bonen, peper, 150 gram kaas en/of 100 gram cashewnoten

Op 2 oktober 1574 zag de Leidse weesjongen Cornelis Joppenzoon 's nachts vanaf de stadswal van Leiden, een rij fakkels de Lammenschans verlaten. "Ze zijn ervandoor", schreeuwde hij blij. Maar de omstanders geloofden niet dat de Spaanse overheersers gevlucht waren en lachten hem uit. De volgende dag sloop Joppenzoon naar de schans om zijn gelijk te bewijzen en vond op 3 oktober een grote ketel op het vuur, maar geen soldaten. Toen hij de deksel optilde, was hij verbaasd over wat hij aantrof. Een heerlijke geurende stoofpot van vlees, wortelen, pastinaken, uien en bonen, naar wat later hutspot werd genoemd. Eigenlijk een husselpot, niet gestampt dus en zonder aardappelen, die waren toen nog niet bekend. De vermoeide inwoners van Leiden wierpen zich indertijd als hongerige wolven op het voedsel en de Leidse (eigenlijk Spaanse) hutspot is hierbij ontstaan. Ieder jaar wordt het als traditioneel gerecht geserveerd tijdens de viering van het Leids ontzet. Nu een vegetarische variatie.

Schil en was de aardappelen. Snijd ze in stukken en doe ze in een ruime kookpan. Maak de pastinaken en wortel schoon en snijd ze in repen. Leg ze bovenop de aardappelen. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Leg ze bovenop de groente in de pan.

Schenk er een bodem kokend water met het bouillonpoeder bij. Kies bij voorkeur groentebouillonpoeder uit de natuurvoedingswinkel.

Kook de aardappelen en groente gaar. Laat de bruine bonen goed uitlekken en spoel ze af met koud water in een zeef. Snijd de kaas in kleine blokjes. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan knapperig.

Stamp of hussel de aardappel, pastinaak, wortel en uien door elkaar. Breng op smaak met peper. Voeg de uitgelekte bonen en de blokjes kaas toe en warm alles nog even goed door.

Strooi de gehakte geroosterde cashewnoten voor het serveren over de hutspot.

Variaties:

Neem witte bonen ipv bruine bonen.

Neem Leidse kaas ipv Goudse kaas.

Laat een blaadje laurier meekoken met de aardappelen en groente.

Vervang de aardappelen een keertje door zilvervliesrijst.

Deel dit artikel