Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leider Pasok ziet vooruitgang in formatie

Home

de socialistische leider Evangelos Venizelos © epa

In de onderhandelingen over een nieuwe regering in Griekenland zit vooruitgang. Dat heeft Evangelos Venizelos, leider van de socialistische Pasok, vandaag gezegd.

De leider van de kleine partij Democratisch Links, Fotis Kouvelis, zei na overleg met de Pasokleider dat hij bereid is deel te nemen in een coalitieregering die het land in de euro wil houden. Wel wil hij dat de nieuwe coalitie zich losmaakt van het harde bezuinigingsbeleid van de vorige regering.

Democratisch Links is nodig voor een meerderheidskabinet, dat verder uit de Pasok en de conservatieve Nieuwe Democratie zou bestaan.

Venizelos heeft drie dagen de tijd voor zijn onderhandelingen. Twee eerdere formatiepogingen door leiders van andere partijen mislukten.

De kans lijkt klein dat Venizelos van Pasok, de derde partij van het land, in zijn opdracht slaagt. Eerder kon Alexis Tsipras, leider van de Coalitie van Radicaal Links, de tweede partij van het land, het niet eens worden met Venizelos. Daarvoor mislukte een formatiepoging van de leider van de grootste partij, Antonis Samaras van Nieuwe Democratie.

Nieuwe verkiezingen
Als Venizelos ook niet slaagt, probeert de president nog een regering van nationale eenheid te vormen. Als dat niet lukt, volgen er nieuwe verkiezingen.

De vroegere minister van Financiën Venizelos wil een brede regering vormen van partijen die zich uitspreken voor een blijvend Grieks lidmaatschap van de eurozone en de Europese Unie. Venizelos wil daarom met de conservatieven en radicaal-links en ook met de kleine partij Democratisch Links regeren. Maar daarvoor moet die laatste partij eerst haar eis intrekken om het bezuinigingsakkoord met de Europese Unie ongedaan te maken.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie