Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leger Libanon jaagt op strijders Fatah Islam

Home

(Novum/AP) - Het Libanese leger heeft maandag het Palestijnse vluchtelingenkamp Nahr el-Bared en de omgeving ervan uitgekamd op zoek naar overgebleven strijders van de radicale islamitische organisatie Fatah Islam, die zondag na een belegering van ruim drie maanden werd verjaagd.

Met een fel offensief, waarbij 39 opstandelingen werden gedood en zeker vijftien gevangen werden genomen, kreeg het leger het kamp bij de havenstad Tripoli uiteindelijk in handen. Ook drie soldaten vonden de dood. In nabijgelegen dorpen en elders in het land werd zondag feestgevierd toen het nieuws bekend werd. Het kamp, waar de afgelopen maanden grote verwoestingen zijn aangericht, bleef vooralsnog verboden gebied voor de Palestijnse bevolking die vanaf het begin van het verzet van Fatah Islam in naburige kampen was ondergebracht.

Van de ongeveer 360 strijders van Fatah Islam die in mei de macht grepen in Nahr el-Bared waren er zondag nog zo'n zeventig over. Het leger zette helikopters in, wierp wegblokkades op en stak akkers in brand om vluchtende strijders de uittocht te beletten. Met boten werd maandag de Noord-Libanese kust afgespeurd naar eventuele aangespoelde lichamen van opstandelingen die via de zee hadden geprobeerd te ontkomen.

De strijd om het vluchtelingenkamp heeft in totaal aan 158 militairen het leven gekost. Ook meer dan twintig burgers en ruim zestig opstandelingen kwamen om het leven. Premier Fuad Saniora riep zondag op televisie de overwinning uit en sprak van een 'moment van trots, zege en vreugde' voor Libanon.

Onder de slachtoffers is ook de leider van Fatah Islam, Shaker al-Absi. Diens gehavende lichaam werd maandag door zijn echtgenote en twee van zijn medestrijders geïdentificeerd.

Fatah Islam zette vorig jaar herfst zijn hoofdkwartier op in het vluchtelingenkamp. Volgens sommigen is de organisatie een aftakking van Al-Qaida. Volgens de Verenigde Staten echter gaat het om een afsplitsing van Fatah al-Intifada, een militie die opereert met steun van Syrië.

Deel dit artikel