Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Legendarisch Astrodome lijkt rijp voor de sloop

Home

Redactie

De arena van de Houston Astrodome in april 1965. © ap

Het 'achtste wereldwonder', zo werd de Astrodome in Houston genoemd toen het in 1965 werd geopend. Het eerste overkoepelde sportstadion ter wereld is al geruime tijd dicht, maar duizenden Amerikanen meldden zich zaterdag bij een openbare verkoop van delen van het interieur.

In zijn bijna 50-jarige bestaan bood de hal onder meer onderdak aan de honkballers van de Houston Astros en het American football-team Houston Oilers. Maar sinds 1999 heeft het stadion geen vaste bespeler meer. In 2005 deed het nog dienst als onderkomen voor tienduizenden mensen die New Orleans waren ontvlucht vanwege orkaaan Katrina, maar het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat de Astrodome voor alle evenementen werd gesloten.

Referendum over toekomst
Binnenkort wordt een referendum gehouden over de bestemming van het legendarische bouwwerk, dat nog maar een paar decennia geleden fungeerde als lichtend voorbeeld voor veel soortgelijke stadions. Als er geen meerderheid te vinden is voor het kostbare plan om het reusachtige gebouw om te toveren tot een conventie- en expositiecomplex, wordt het mogelijk gesloopt.

In afwachting daarvan zwolgen duizenden inwoners van Texas zaterdag in nostalgie en jeugdsentiment. Velen kwamen opdraven in de clubkleuren van de Astros of in oude shirtjes van de inmiddels naar Tennessee verkaste footballploeg. Ze konden een bod doen op stadionstoeltjes en delen van het kunstgrasveld. Veel belangstelling was er ook voor de ruimtevaarthelmen die een deel van het personeel in de beginjaren op zijn hoofd had.

Bouwvallig
De opbrengst van de veiling gaat naar een fonds waaruit de sloop van delen van de buitenzijde wordt bekostigd. Sommige daarvan zijn zo bouwvallig, dat ze een bedreiging vormen voor passanten.

Lees verder na de advertentie
© ap
De ruimtevaarthelmen die in de beginjaren door een deel van het personeel van de Astrodome werden gedragen. © ap
De buitenzijde van de Astrodome, vorige maand in beeld gebracht tijdens de eerste IndyCar Grand Prix van Houston. © ap
© ap
© ap
© ap
© ap
© ap
© ap

Deel dit artikel