Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leers: Uitzetting is voor Vreemdelingenpolitie

Home

Gerd Leers © ANP

De uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers is een zaak van de Vreemdelingenpolitie en daarover heeft de minister van Asiel en Immigratie 'exclusief gezag'.

Dat laat minister Gerd Leers weten in een reactie op 40 burgemeesters die niet mee willen werken aan het uitzetten van asielzoekers als dat tot onrust in hun gemeenten leidt.

De NOS berichtte gisteren over een brandbrief van de 40 gemeenten, die begin deze week naar Leers wordt gestuurd. De minister erkent dat de burgemeesters verantwoordelijk zijn voor de openbare orde, maar stelt dat ze nooit het werk van de Vreemdelingenpolitie 'totaal kunnen vetoën', ook niet als een ontruiming of verhuizing tot commotie leidt in de lokale gemeenschap.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi wil Leers dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer spreken over de brief van de 40 burgemeesters. '40 burgemeesters die Leers nu trotseren, 150 gemeenten die een kinderpardon willen en een meerderheid van de EU-landen die tegen de Nederlandse plannen voor een aanscherping van de gezinsmigratie is. Dan is de conclusie dat afgelopen is met het gedoogakkoord van het kabinet met de PVV. Nederland staat geïsoleerd in Europa en dit kabinet staat geïsoleerd in Nederland.'

Deel dit artikel