Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leers neemt zijn verlies: regels gezinshereniging blijven hetzelfde

Home

Leonoor Kuijk

Minister Gerd Leers © ANP

De Europese afspraken over gezinshereniging van migranten blijven zoals ze zijn. Dat heeft eurocommissaris Cecilia Malmström deze week aan de Nederlandse minister Leers geschreven, zo liet deze gisteren weten.

"Soms moet je je verlies nemen", aldus Leers na afloop van een vergadering in Luxemburg. Met die opmerking verwees hij naar de inspanning van Nederland om de andere Europese landen en de Europese Commissie te bewegen om de Europese richtlijn voor gezinshereniging strenger te maken.

Onder meer wilde Nederland de leeftijdseisen voor de in Nederland verblijvende partner verhogen en inkomenseisen stellen. Zo wilde Nederland voorkomen dat er gemakkelijk mensen naar Nederland komen die weinig kans maken op een welvarend bestaan. De Europese Commissie peilde de afgelopen maanden de mening van de andere lidstaten. Maar die zagen er weinig in en ondervonden meestal ook weinig problemen met de overgekomen partners van migranten van buiten de EU, zo bleek uit de antwoorden.

Sommige landen en organisaties wezen er juist op dat gezinshereniging een probaat middel is om de integratie te bevorderen. Malmström heeft nu duidelijk gesteld dat ze de richtlijn daarom niet gaat aanpassen. Wel heeft zij Leers beloofd dat er een onderzoeksgroep komt die gaat uitzoeken waar de huidige richtlijn aanleiding geeft voor misbruik of problemen. Nederland had in april, samen met Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje en Finland, om zo'n werkgroep gevraagd. Aan de hand van de bevindingen komen er dan aanpassingen op de huidige richtlijn.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie