Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leers houdt Polen voor: Nederland blijft een gidsland

Home

Ekke Overbeek

Minister van Immigratie, Integratie en Asiel Gerd Leers tijdens een persconferentie in Warschau. © EPA

Nederland is en blijft een gidsland voor de rest van Europa. Dat heeft minister voor immigratie, integratie en asiel, Gerd Leers, gisteren in Warschau verklaard.

"Nederland is nog steeds een gidsland. Wij lopen vooruit op ontwikkelingen die andere landen pas over vijf of tien jaar zullen doormaken", aldus de minister, die zijn Poolse collega's uitlegde dat Nederland al de derde generatie immigraten kent. "Hier in Polen hebben ze niet eens immigratie. Ik verzeker hen dat ze over een paar jaar dezelfde verschijnselen zullen hebben als wij."

Leers zei dit in de context van de PVV-website, die klachten verzamelt over immigranten uit Oost-Europa, voornamelijk Polen. Deze actie wordt door veel Polen als stigmatiserend en discriminerend ervaren.

Leers legde uit waarom de regering het meldpunt niet veroordeelt: "We leven in een democratie. Mensen kunnen zeggen wat ze maar willen. Als een partij een website start, is het niet aan ons om daar commentaar op te leveren."

De minister was positief over de resultaten van zijn reis. Op vier punten moet er samenwerking met Warschau komen om de migratie naar Nederland in betere banen te leiden. Er komen meer taalcursussen en een betere verspreiding van folders die de Polen wijzen op hun rechten en plichten.

Daarnaast wil Den Haag de samenwerking tussen de uitzendbranches in Nederland en Polen stimuleren, om misstanden tegen te gaan. Bovendien wil Nederland dat Polen mislukte migranten terughaalt. Leers: "De Poolse regering is bereid te praten over het terughalen van mensen die er niet in slagen werk te vinden en in de problemen raken in Nederland."

In het 38 miljoen inwoners tellende Polen leven honderdduizenden immigranten en gastarbeiders, voornamelijk uit Oekraïne en uit Vietnam.

Deel dit artikel