Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leerling klaagt school aan omdat ze 'teken van het beest' moet dragen

Home

Robin de Wever

Bezoekers van de Baja Beach Club in Rotterdam kregen in 2004 een chip in hun arm geïmplanteerd die in de discotheek werkt als betaalmiddel. © ANP

Een leerlinge uit Texas heeft haar middelbare school aangeklaagd omdat die haar verplicht om een computerchip bij zich te dragen. De chip zou het 'teken van het beest' zijn, een duivels verschijnsel uit het profetische bijbelboek Openbaring.

De Rutherford-academie stelde de techniek, die vergelijkbaar is met de Nederlandse ov-chipkaart, in oktober verplicht voor alle leerlingen. Zij moeten voortaan in en uitchecken, zodat de school beter kan controleren op spijbelen. De schoolbibliotheek en het schoolrestaurant gebruiken de pasjes voor het lenen en betalen.

Wat de leerlinge betreft doet de maatregel inbreuk op de godsdienstvrijheid. Een tegemoetkoming van de school (wel een pasje, geen chip) wees ze af.

In de aanklacht die ze met haar vader indiende verwijst ze naar het bijbelboek Openbaring. 'Volgens fragmenten uit dat boek is het accepteren van een persoonlijke code om zo privileges te krijgen bij een bepaalde autoriteit een vorm van afgoderij, of het aanbidden van een valse god.'

'Mensen zullen merkteken laten zetten'
In het boek vertelt een persoon die zich Johannes noemt over een visioen waarbij 'het beest' (een satanische figuur) bij alle mensen 'een merkteken laat zetten op hun rechterhand of op hun voorhoofd'.

Alleen mensen die dat teken accepteerden konden voortaan 'iets kopen of verkopen'. Die onderwerping zou een opmaat vormen naar (tijdelijke) overheersing van het kwaad.De leerlinge, Andrea Hernandez, staat bepaald niet alleen in haar overtuiging dat Johannes het in die tekst had over de computerchips die nu in opkomst zijn.

Sommige evangelicalen en andere orthodoxe christenen in de Verenigde Staten zijn al decennialang huiverig voor techniek die op het lichaam moet worden aangebracht of die wordt gebruikt om personen te volgen. Op internet wemelt het van de websites die waarschuwen voor demonische taferelen.

Nederlandse club 'chipte' bezoekers ook
De Rotterdamse Baja Beach Club deed in 2004 bij sommige orthodoxe christenen alarmbellen rinkelen toen die bij wijze van stunt chips in de armen van bezoekers implanteerde. Zij konden de chip gebruiken om in discotheek hun entreegeld en consumpties te betalen.

De zogeheten RFID-chip is overigens in opmars. Hij wordt niet alleen gebruikt in het openbaar vervoer en in bibliotheekpasjes, maar zit ook in veel nieuwe Europese en Amerikaanse paspoorten.

Volgens veel theologen verwijst de tekst niet naar hedendaagse taferelen, maar naar de politieke situatie in het Romeinse Rijk. Het 'teken' zou een certificaat zijn dat inwoners moesten hebben om onder de keizer te kunnen werken en geld te verdienen.

Lees verder na de advertentie
Scholiere Andrea Hernandez (r) met haar vader, te gast bij een Amerikaans televisieprogramma.

 
Het accepteren van een persoonlijke code om zo privileges te krijgen bij een bepaalde autoriteit is een vorm van afgoderij
Hernandez in haar aanklachtHet e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie