Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leeftijdsgrens alcohol naar 17: hoe hou je studenten aan de appelsap?

Home

Hoger Onderwijs Persbureau HOP

Introductieweek in Maastricht; bier schenk je uit een gieter. © Chris Keulen

Op oudejaarsavond mogen zeventienjarigen nog legaal een biertje drinken, maar als de klok twaalf uur slaat is alcohol voor hen taboe. Vooral hogescholen worstelen met de vraag hoe ze hun eerstejaars gaan droogleggen.

Vrijdagmiddagborrels, een wijntje na een lezing, een biertje bij de barbecue en niet te vergeten de introductiefeesten. Bij hogescholen en universiteiten wordt drank geschonken en gedronken. Voorheen amper een probleem, maar vanaf 1 januari mogen zestien- en zeventienjarigen geen alcohol meer drinken. Gebeurt dat toch, dan is de onderwijsinstelling medeverantwoordelijk.

Vooral hogescholen hebben nog veel zeventienjarige studenten, dus heroverwegen ze hun alcoholbeleid en overleggen ze met cateringbedrijven en studieverenigingen over handhaving. Windesheim bijvoorbeeld gaat de bedrijfsrestaurants extra goed controleren, vertelt een woordvoerder. "Verder gaan we stickers plakken in de kantines om studenten en medewerkers bewust te maken van de nieuwe regels." De hogeschool grijpt de gelegenheid aan om het hele alcoholbeleid tegen het licht te houden. Want ook docenten moeten - bij wijze van spreken - niet laveloos in de kantine liggen.

Introductieweek
Maar het grootste probleem is de eerstejaars-intro, waar de drank soms rijkelijk vloeit. "Alle onderdelen waarbij alcohol onmisbaar is moeten er uit. Denk bijvoorbeeld aan een biercantus", zegt Piet van Ierland van Fontys Hogescholen. "Misschien moeten we zelfs maar besluiten om helemaal geen drank meer te schenken."

De nieuwe introductiecommissies in de grote studentensteden hebben er nog niet over nagedacht: ze worden op dit moment samengesteld, of zijn net begonnen. "We hebben wel een alcoholbeleid, maar als het moet passen we het aan", aldus de kersverse projectleider van de Rotterdamse Eurekaweek.

Academische eerstejaars zijn een jaartje ouder, dus voor universiteiten is het probleem iets minder groot. Toch doen ook die iets aan hun alcoholbeleid. De Technische Universiteit Eindhoven bijvoorbeeld trommelt beveiligers op om feesten en borrels te controleren en iedereen die in de toekomst een biertje tapt moet 21 jaar of ouder zijn. 

Ook de studentenverenigingen moeten op hun leden letten. "De sociale controle is groot, dus veel mensen weten wel wie de minderjarige leden zijn", zegt preses Anne Kamp van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). "Studenten moeten elkaar in de gaten houden." Maar voor de zekerheid stellen alle besturen de komende weken regels op. "Sommige laten geen minderjarigen meer toe, maar dat is niet ons advies. Wij pleiten voor lijsten bij de bar en het opstellen van een overeenkomst waarmee zeventienjarigen op hun verantwoordelijkheid worden gewezen."

Niemand is er al helemaal uit. Grote vraag is hoe de leeftijdsgrens gehandhaafd moet worden. "Daarover wil ik graag overleggen met gemeente en politie", zegt Van Ierland van Fontys Hogescholen. "Kunnen we studenten bandjes geven, heeft dat zin? En wat moeten we doen als zeventienjarigen gaan indrinken voor ze naar een feestje komen?"

(Via Hoger Onderwijs Persbureau HOP)

Lees verder na de advertentie

 
"Studenten moeten elkaar in de gaten houden."

Deel dit artikel