Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Leeftijd starters op huizenmarkt daalt

Home

Een koopwoning met grote tuin in de gemeente Bloemendaal is voor de meeste starters onbereikbaar. © anp

Door de rem op hypotheekverstrekking is een koopwoning lastiger te bemachtigen. Toch nemen veel jongeren de horde wel.

De striktere hypotheekregels liggen ze dwars. Uitzinnige huizenprijzen maken ze voorzichtiger. Nee, starters hebben het niet makkelijk op de woningmarkt, stellen deskundigen geregeld. Ze zouden de koop van hun eerste woning zelfs uitstellen. Toch tonen cijfers van vastgoedregister Kadaster een ander beeld: de starter is jonger dan tien jaar geleden.

"Het is een beetje tegenstrijdig met wat ik altijd dacht", zegt woningmarktexpert Paul de Vries van Kadaster. Was de gemiddelde starter in 2006 32,7 jaar, anno 2017 is hij met 32,1 een paar maanden jonger. Een ontwikkeling waar ook woningmarkteconoom Philip Bokeloh van ABN Amro van staat te kijken. "Ik verwachtte juist dat starters ouder zouden worden. Het is nu moeilijker voor ze om een huis te kopen dan in 2006."

Bokeloh doelt op het feit dat het lastiger is om een hypotheek bij de bank los te peuteren. Kocht de starter elf jaar terug een huis van twee ton, dan verliet hij de bank vaak met een hypotheek van 234.000 euro. Maar inmiddels krijgt hij voor een even dure woning niet meer dan 2000 euro extra mee van de hypotheekverstrekker.

Lees verder na de advertentie
Ik verwachtte juist dat starters ouder zouden worden. Het is nu moeilijker voor ze om een huis te kopen dan in 2006

Philip Bokeloh, woningmarkteconoom

Eigen spaarpot

De overdrachtsbelasting, nieuwe meubels en een eventuele verbouwing moeten grotendeels uit de eigen spaarpot betaald worden. Daar komt nog eens bij dat lage inkomensgroepen, waar starters vaak onder vallen, strenger getoetst worden dan tien jaar terug. En nog een obstakel: jonge potentiële kopers hebben minder vaak dan in 2006 een vast contract wat de aankoop van een woning ook bemoeilijkt.

Dat de cijfers van Kadaster op het eerste gezicht erop lijken te wijzen dat de starter het helemaal niet zo lastig heeft, komt door de onderlinge verdeling, vermoedt De Vries. "Er zijn twee soorten starters. De mbo'er die direct na zijn studie gaat werken en flink spaart. Omdat hij te veel verdient voor een sociale huurwoning, koopt hij vrij jong zijn eerste huis. En je hebt de hbo'ers en academici die langer over hun studie doen, later gaan werken en ook minder sparen. Die groep starters bestaat gemiddeld uit oudere kopers, maar omdat de mbo'ers zo jong zijn, drukt dat de gemiddelde leeftijd."

Het aandeel van starters op de woningmarkt was een stuk groter geweest als de hypotheekregels niet zo strikt waren, zegt De Vries. In zijn eigen database ziet Bokeloh het aandeel van woningkopers tot en met 25 jaar zelfs rap dalen. Maakten zij tien jaar terug nog twintig procent uit van de woningmarkt, inmiddels is hun aandeel gezakt naar tien procent.

Deel dit artikel

Ik verwachtte juist dat starters ouder zouden worden. Het is nu moeilijker voor ze om een huis te kopen dan in 2006

Philip Bokeloh, woningmarkteconoom